Preşedintele interimar Ilie Bolojan, anunţ despre „armata obligatorie” după summit-ul de la Bruxelles. Ce s-a decis

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, susţine că este mai bine să avem o armată de profesionişti, decât o armată obligatorie, mai ales ca ”regulile răzoiului se schimbă”.
Filip Stan
07 mart. 2025, 13:42
Preşedintele interimar Ilie Bolojan, anunţ despre

Ilie Bolojan susține că România trebuie să se concentreze pe dezvoltarea unei armate moderne și bine echipate, în loc să reintroducă armata obligatorie. Într-o declarație făcută joi seară, el a subliniat importanța profesionalismului în structurile de apărare ale țării. „Din punctul meu de vedere, cred că e bine să avem o armată de profesionişti, o armată dotată”, a declarat Ilie Bolojan.

Serviciu militar obligatoriu. Evoluția conflictelor militare impune o adaptare continuă a strategiilor de apărare, a explicat Bolojan. În opinia sa, prezența soldaților în teren rămâne esențială, dar accentul nu mai trebuie pus pe numărul acestora, ci pe nivelul dotărilor și al tehnologiilor utilizate.

MApN, avertisment privind ştiri false pe TikTok legate de război, închiderea graniţelor sau revenirea la armata obligatorie

Oficialul a evidențiat necesitatea ca România și celelalte state europene să își adapteze strategiile militare conform noilor realități geopolitice, influențate de conflictul din Ucraina. Modernizarea armatei și implementarea unor tehnologii avansate trebuie să fie priorități în politica de apărare a țării, consideră Bolojan.

Vedeţi, regulile războiului se schimbă. Întotdeauna ai nevoie de militari în teren, dar deja nu numărul lor este cea mai mare problemă, ci dotările lor şi tot ceea ce înseamnă supraveghere, care dotări de tip drone şi aşa mai departe, sateliţi. Deci, dat fiind această schimbare de reguli, cred că şi noi, ca ţară, dar şi ţările din Europa, trebuie să se adapteze, inclusiv să adapteze comenziile, dotările şi strategia la aceste realităţi care se văd din acest conflict care îl avem în Ucraina”, a mai spus Bolojan.

Germania ia în calcul serviciul militar obligatoriu pentru toată populația

Schimbările din peisajul geopolitic internațional pun Germania și întreaga Europă în fața unor decizii strategice esențiale. Friedrich Merz, liderul conservator al CDU/CSU și viitorul cancelar german, avertizează asupra unei posibile schimbări de atitudine a SUA față de aliații săi europeni sub administrația Donald Trump. În acest context, Germania ia în considerare reintroducerea serviciului militar obligatoriu, o măsură care ar putea deveni realitate încă din acest an.

După suspendarea serviciului militar obligatoriu în 2011, Germania a optat pentru o armată profesionistă. Totuși, în fața actualei situații internaționale, acest model este considerat insuficient.

Primii recruți vor trebui să treacă porțile cazărmii în 2025”, a punctat purtătorul de cuvânt al partidului.  Această schimbare de direcție este susținută nu doar de liderii conservatori, ci și de personalități politice cu viziuni diferite. Joschka Fischer, fost ministru de Externe din partea Verzilor, care în 2011 a susținut suspendarea serviciului militar obligatoriu, consideră acum că această decizie trebuie reevaluată.

Călin Georgescu nu mai vrea armata obligatorie: „Tinerii trebuie să aibă un stagiu minim, pe model elveţian, în caz de calamitate naturală”

Trebuie reintrodus serviciul militar obligatoriu. Pentru ambele sexe. Fără această măsură, nu vom face progrese în protejarea Europei”, a spus el. Potrivit datelor oficiale, Bundeswehr-ul german are în prezent 181.174 de membri activi, un număr insuficient pentru a face față provocărilor actuale. Friedrich Merz a subliniat că este necesară o creștere semnificativă a efectivelor armatei, fără a avansa o cifră exactă. Conservatorii negociază în prezent cu Partidul Social Democrat (SPD) formarea unei coaliții guvernamentale, iar reintroducerea serviciului militar obligatoriu este una dintre temele centrale ale discuțiilor.

Armata obligatorie în România?  Legea care se pregătește la nivel național: Avem nevoie de instrucție, dar pe bază de voluntariat

România, ca membru NATO și țară de frontieră a Uniunii Europene, urmărește îndeaproape deciziile Berlinului și nu ar fi exclus ca această măsură să fie luată în calcul și de țara noastră. Deși serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România în 2007, în contextul noii realități de securitate în Europa, din cauza Rusiei, se discută tot mai mult despre reintroducerea unei forme de pregătire militară pentru populație.

Surse guvernamentale susțin că Ministerul Apărării analizează deja scenarii privind introducerea unui serviciu militar voluntar extins, similar modelului adoptat recent de Suedia și Finlanda. De asemenea, România continuă investițiile în modernizarea armatei, alocând 2,5% din PIB pentru apărare în 2025, o sumă totuși mică comparativ cu ceea ce solicită în mod imperativ președintele SUA, Donald Trump. Decizia Germaniei ar putea avea un efect de domino în rândul statelor europene, determinând alte guverne să își întărească forțele armate.

Cu tensiunile din Ucraina și retorica tot mai agresivă a Rusiei, liderii europeni par hotărâți să nu mai depindă exclusiv de protecția americană. În acest context, formarea unei armate europene ar putea reveni o realitate. Președintele Ucrainei a declarat că este dispus ca țara sa să participe la formarea armatei europene, întrucât soldații ucraineni au cea mai mare experiență militară în contextul unui război real desfășurat de Rusia în Ucraina.

DailyBusiness
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
Spynews
Vica Blochina, dată în judecată de fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu! Ce acuzații îi aduce bărbatul, dar și cum se apară blondina! Declarații exclusive
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cel mai bun tip de apă din magazine. Ce trebuie să scrie pe eticheta sticlei: “Ai o cifră cu miligrame”
Capital.ro
Călin Georgescu a avut dreptate.Anunțul care răstoarnă toate calculele în România
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în fasolea bătută de post ca să iasă cremoasă și cu un gust mult mai bun. Un singur ingredient face o diferență uriașă
DailyBusiness
Taxa de vacanță revine pentru români: Se va plăti din 18 aprilie 2025
Adevarul
Oncologul de 96 de ani care sfidează bătrânețea: „Nu iau medicamente, sar peste prânz, dar niciodată peste desert”
wowbiz.ro
Tragedie trasă la indigo cu cea de la Colectiv! Circa 60 de tineri și-au pierdut viața după ce un club a luat foc
Spynews
Despărțire bombă în showbiz! Cezar Ionașcu, izgonit de acasă de soție? Motivul? O amantă! Profesorul în relații nu face ce predică?
Spynews
Dorian Popa, declarații exclusive despre noua iubită! Cât de serioasă a devenit relația celor doi. I-a prezentat-o deja mamei lui
Evz.ro
Alertă globală. Noul coronavirus din Brazilia, mai grav decât Covid-19
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Ireal! Un club de fotbal a postat, pe social media, o poză cu o vedetă de pe un site cu content plătit
kanald.ro
Care este cel mai toxic pește consumat de români. Acesta conține peste 70 de paraziți și este plin de substanțe periculoase
Cancan.ro
Greșeala care l-a dat de gol pe Cezar Ionaşcu! Ce făcea atunci când soția nu era acasă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare cântăreț. A fost Regele muzicii populare, dăruit cu o voce de aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Primele imagini cu Dan Petrescu, după moartea mamei sale. Antrenorul lui CFR Cluj, răvășit la parastas: Gigi Nețoiu, Camora și un preot au fost printre cei prezenți
stirilekanald.ro
Alina a trecut prin clipe de coșmar! Fostul soț i-a ucis copiii, după care și-a luat viața: „Fetițele mele erau moarte”
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Sondaj Sociopol. Candidatul surpriză cu care se bate Simion pentru turul 2
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solie către Kremlin: Stimate Tovarășe Președinte Vladimir Putin,