Preşedintele interimar venezuelan acuză SUA că vor să-l asasineze pe liderului opoziţiei

Preşedintele interimar al Venezuelei, Nicolas Maduro, afirma duminică într-un interviu acordat postului privat de televiziune Televen că americanii intenţionau să îl asasineze pe liderul opoziţiei venezuelane, Henrique Capriles,  pentru a provoca "haos" înaintea alegerilor prezidenţiale. Maduro i-a cerut preşedintelui Barack Obama să blocheze acest complot.

18 mart. 2013, 12:12

Nicolas Maduro a dezvăluit că americanii Roger Noriega şi Otto Reich s-ar fi aflat în spatele unui plan secret prin care se urmărea asasinarea lui Capriles şi destabilizarea ţării cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din data de 14 aprilie, cursă în care preşedintele interimar se va confrunta cu liderul opoziţiei. 

„În mod responsabil, eu, preşedintele interimar al Republicii Venezuela, îi spun lui Obama: Roger Noriega, Otto Reich, funcţionari ai Pentagonului şi CIA, sunt în spatele unui proiect de asasinare a candidatului dreptei venezuelane„, a afirmat Maduro, referindu-se la Capriles.

Citeşte şi: Venezuela plonjează în incertitudine. Cine e succesorul lui Hugo Chavez?

Guvernul de la Caracas i-a calificat drept inamici pe Noriega, fost ambasador al Statelor Unite la Organizaţia Statelor Americane (OEA) şi pe Reich, subsecretar de Stat american şi fost ambasador la Caracas că încearcă să destabilizeze ţara cu cele mai mari rezerve de ţiţei de pe planetă. 

Capriles îl arată cu degetul pe Maduro

Liderul opoziţiei venezuelane nu s-a lăsat impresionat de declaraţiile lui Maduro şi nici de promisiunile lui că Guvernul de la Caracas le va acorda protecţie tutror candidaţilor la alegerile prezidenţiale din aprilie şi „în mod special lui Capriles”.

Din contră, guvernatorul de Miranda a scris pe Twitter simpatizanţilor săi un mesaj din care reiese că declaraţiile preşedintelui interimar al Venezuelei ar fi mai degrabă vorbe goale, pentru a face impresie bună în faţa electoratului. „Indiferent ce ni se va întâmpla, eu îl consider responsabil pe Nicolas Maduro Moros, o declar ţării şi lumii”, a scris Capriles pe contul său de Twitter.

Opoziţia a denunţat marţi ameninţările de „agresiune” care ar fi fost lansate împotriva lui Capriles înainte ca el să îşi prezinte candidatura în faţa Consiliului electoral.

Capriles, în vârstă de 45 de ani, va încerca pentru a doua oară să ajungă preşedintele Venezuelei, după ce a pierdut alegerile din octombrie împotriva lui Hugo Chavez, care l-a desemnat pe Maduro, în vârstă de 50 de ani, drept succesor al său şi candidat la alegeri în cazul în care el va fi în incapacitate de a guverna.