Preşedintele Iohannis a primit mai mulţi ambasadori la Cotroceni, cu ocazia preluării mandatelor

Publicat: Miercuri, 11 Septembrie 2019 15:30 // Actualizat: Miercuri, 11 Septembrie 2019 15:30 // Sursa: romaniatv.net

Președintele Klaus Iohannis i-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorii Irlandei, Belgiei, Olandei, Suediei și Sloveniei, proaspăt numiţi în post. Şeful statului le-a urat succes şi i-a asigurat de întregul sprijin al autorităților române în îndeplinirea mandatelor lor.

În cadrul discuției cu Paul McGarry, ambasadorul Republicii Irlanda, președintele a evidențiat cooperarea foarte bună româno-irlandeză, inclusiv la nivel european. Cei doi interlocutori au evidențiat contribuția pozitivă a comunității românești la dezvoltarea societății irlandeze, precum și aportul companiilor din Irlanda prezente în România la dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări. A fost, abordat, totodată subiectul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, cu implicațiile pe care acest proces le creează la nivel european. Ambasadorul Irlandei a exprimat apreciere pentru solidaritatea remarcabilă a UE în acest dosar, inclusiv pentru sprijinul României, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cu prilejul întrevederii cu Philippe Henri Pierre Corneil Benoit, ambasadorul Regatului Belgiei, președintele Klaus Iohannis a accentuat foarte bunele relații de cooperare existente între România și Belgia și dorința intensificării și diversificării acestora, inclusiv în plan economic. Cei doi interlocutori au evidențiat faptul că în Belgia se află o comunitatea românească bine integrată, în creștere, care își aduce o contribuție pozitivă la dezvoltarea economiei belgiene și la relațiile dintre cele două state. Ambasadorul Philippe Henri Pierre Corneil Benoit a salutat organizarea Festivalului Internațional de Artă Europalia, la Bruxelles, care, în acest an în care aniversează 50 de ani de existență, are România ca invitat de onoare. La rândul său, Președintele României subliniat importanța participării țării noastre la acest festival și oportunitatea deosebită oferită de promovare a culturii românești în Belgia și de stimulare a relațiilor bilaterale în general.

În cadrul primirii lui Roelof Sander van Ees, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos, Klaus Iohannis a salutat nivelul foarte bun al cooperării bilaterale, în special în ceea ce privește relația economică. La rândul său, ambasadorul van Ees a evidențiat prezența economică importantă a investitorilor olandezi în economia românească și dorința de a stimula mai departe creșterea dimensiunii economice a relației bilaterale. Ambasadorul Roelof Sander van Ees a felicitat România pentru succesul înregistrat pe perioada exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene, cu o mențiune specială pentru domeniul securității cibernetice, de interes pentru partea olandeză. Ambasadorul Olandei a transmis, totodată, condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești suferite recent de România în Afganistan.

Cu prilejul întrevederii cu Therese Hydén, ambasadorul Regatului Suediei, președintele României a exprimat interesul pentru intensificarea relațiilor dintre cele două țări. În context, cei doi interlocutori au evidențiat o serie de domenii comune de interes, deja consacrate, printre care securitatea, schimbările climatice și Vecinătatea Estică. Ambasadorul Regatului Suediei a apreciat abordarea fermă a Președintelui Klaus Iohannis în problematica statului de drept și luptei anticorupție, respectiv a egalității de gen, precum și în ceea ce privește combaterea rasismului și antisemitismului. Președintele României a subliniat faptul că în Suedia se află o comunitate românească în general bine integrată și cu o contribuție pozitivă în societatea suedeză. Ambasadorul Regatului Suediei a felicitat țara noastră pentru succesul înregistrat pe perioada exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul discuției cu Lea Stančič, ambasadorul Republicii Slovenia, președintele Klaus Iohannis a salutat intensificarea dialogului politic la cel mai înalt nivel, atât în plan bilateral, cât și regional, cel mai recent exemplu fiind participarea Președintelui României la Summitul Inițiativei celor Trei Mări care a fost găzduit de Slovenia în luna iunie a acestui an. În context, Ambasadorul Republicii Slovenia a mulțumit în mod deosebit României pentru sprijinul oferit pentru organizarea Summitului din Slovenia, bazat pe experiența dobândită în organizarea Summitului de succes de la București, găzduit de Președintele Klaus Iohannis în septembrie 2018. A fost exprimat de asemenea interesul pentru intensificarea relațiilor economice bilaterale.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Klaus Iohannis klaus iohannis primire ambasadori
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8583
RON
22 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H