Preşedintele Iohannis răspunde scrisorii reprezentanţilor mediului academic cu privire la plagiat: „Am toleranţă zero! Poziţia mea e neschimbată”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că a luat act de scrisoarea deschisă a unei părţi importante a comunităţii academice şi a societăţii civile care, solidar, îşi exprimă nemulţumirea cu privire la proiectul normativ ce propune schimbări de substanţă în metodologia de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat, iniţiat de Ministerul Educaţiei.

30 iul. 2021, 16:46
Preşedintele Iohannis răspunde scrisorii reprezentanţilor mediului academic cu privire la plagiat: „Am toleranţă zero! Poziţia mea e neschimbată”

Klaus Iohannis solicită iniţiatorilor proiectului de modificare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, iniţiatori printre care se află şi ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, să ţină cont de îngrijorările şi riscurile sesizate în spaţiul public legate de plagiat şi să acţioneze în consecinţă.

„Apreciez că societatea civilă şi mediul academic şi-au exprimat clar punctul de vedere şi aşteptările privind modificările propuse la Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Le solicit iniţiatorilor proiectului să ţină cont de îngrijorările şi riscurile sesizate în spaţiul public şi să acţioneze în consecinţă”, spune Iohannis într-o declaraţie de presă publicată de Administraţia Prezidenţială.

Iohannis reiterează că are „toleranţă zero faţă de orice abatere de la cultura integrităţii în mediul academic”.

„Poziţia mea faţă de fenomenul plagiatului rămâne neschimbată!”, mai spune şeful statului.

Preşedintele Iohannis subliniază că performanţa şi încrederea societăţii în mediul universitar şi de cercetare sunt influenţate decisiv de capacitatea instituţiilor abilitate de a rezolva credibil şi cu celeritate suspiciunile de plagiat.

„Combaterea fenomenului plagiatului nu ar trebui să se limiteze la sancţionarea abaterilor de la normele de integritate ale scrierii academice, fiind necesare acţiuni concrete şi coerente pentru a preveni instituirea unei „culturi a plagiatului”, precum şi pentru a evita compromiterea calităţii în procesul educaţional şi de cercetare. Plagiatul reprezintă furt intelectual şi este inacceptabil ca, în faţa unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate, după cum se întâmplă în democraţii consolidate. Pentru a progresa ca societate, instituţiile abilitate trebuie să-i sancţioneze drastic pe cei care îşi însuşesc ilicit munca intelectuală a celorlalţi, dar şi pe aceia care facilitează acest lucru”, afirmă şeful statului, citat de Agerpres.

Miercuri, un grup de reprezentanţi ai mediului academic şi societăţii civile i-au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care se arăta că proiectul de modificare a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi în special a metodologiei de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat reprezintă o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor şi încurajează frauda academică.

Mesajul organizaţiilor care i-au scris lui Iohannis: „Modificările propuse de ministrul Cîmpeanu reprezintă o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor”

Cele 13 organizaţii şi mişcări civice, alături de peste 160 de profesori universitari şi cercetători din România şi străinătate, i-au solicitat şefului statului să-şi precizeze poziţia faţă de propunerile de modificare a regulilor de analiză a plagiatelor, luând atitudine publică faţă de recenta iniţiativă legislativă a ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, de modificare a legislaţiei CNATDCU, prin care ar fi create „mecanisme legale de salvare a plagiatorilor, dar şi instrumente care vor îngreuna sau vor face imposibilă emiterea unor verdicte de plagiat”.

„Modificările propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu reprezintă, în opinia noastră, o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor şi îi favorizează pe cei vinovaţi de fraudă academică. În plus, schimbările creează mecanisme legale de salvare a plagiatorilor, dar şi instrumente care vor îngreuna – sau chiar vor face imposibilă – emiterea unor verdicte de plagiat”, se arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii sesizează modificări precum analizarea unei teze de doctorat in integrum, care ar reprezenta „cea mai periculoasă capcană mascată a acestui proiect de modificare a legislaţiei CNATDCU”, declararea ca admisibile a sesizărilor care vizează teze de doctorat doar dacă acestea privesc alte capitole dintr-o teză sau dacă aduc elemente noi, care nu au fost „cunoscute” anterior de CNATDCU, sau excluderea UEFISCDI din procedura de sesizare a plagiatului şi înfiinţarea unei noi structuri – Serviciul Secretariat CNATDCU – ale cărei atribuţii vor include pronunţarea asupra condiţiilor de admisibilitate a unei sesizări care se referă la conţinutul ştiinţific al unei teze de doctorat.

„În plus, propunerile ministrului Educaţiei introduc un nou filtru, un aviz al Direcţiei Juridice a Ministerului Educaţiei, care ar urma să-şi dea obligatoriu acordul, în premieră istorică, pe procedura de admitere a unei sesizări de plagiat. De asemenea, în procedura de admitere a sesizărilor a fost inclusă şi Direcţia Juridică a Ministerului Educaţiei, care ar urma să ateste legalitatea referatului de admitere întocmit de Serviciul Secretariat CNATDCU, fapt care va birocratiza şi va îngreuna excesiv procedura de sesizare”, se mai arată în scrisoare.

Citeşte şi: Stimulente financiare de 1.000 de lei pentru elevii care au luat 10 la Evaluarea Națională 2021 și de 3.000 de lei pentru elevii care au luat 10 la Bac 2021. Anunţul făcut ministrul Educaţiei!