Președintele Iohannis și premierul Ciolacu condamnă atacurile din Israel: „Transmitem condoleanțe familiilor și cerem ca aceste atacuri să înceteze imediat”

Președintele Iohannis și premierul Ciolacu au avut primele reacții după atacurile cu rachete din Israel. Au cerut ca atacurile lansate din Fâșia Gaza spre Israel să înceteze.

07 oct. 2023, 12:58
Președintele Iohannis și premierul Ciolacu condamnă atacurile din Israel: „Transmitem condoleanțe familiilor și cerem ca aceste atacuri să înceteze imediat”

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis pe X, fostă Twitter, că România condamnă vehement aceste atacuri cu rachete din Israel.

„România condamnă vehement atacurile cu rachete împotriva Israelului din această dimineață. Suntem Total solidari cu statul Israel în aceste momente teribile. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor și către cei care stau în prima linie a frontului.”, a transmis președintele pe X.

Citește și Marcel Ciolacu: „Prioritatea este să nu pierdem fonduri europene”

La rândul său, premierul Ciolacu le-a transmis condoleanțe victimelor atacurilor.

„Vești groaznice vin din Israel în această dimineață. Suntem în deplină solidaritate cu Israelul și condamnăm atacurile cu rachete împotriva Israelului. Transmitem condoleanțe familiilor și cerem ca aceste atacuri să înceteze imediat”, a scris premierul pe X.

Citește și Marcel Ciolacu îi răspunde lui Florin Cîţu, după o nouă acuzaţie lansată de fostul ministru al Finanţelor: „N-a înţeles nimic”

MAE condamnă cu fermitate atacurile cu rachete

Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atacurile cu rachete ale Hamas asupra teritoriului Statului Israel, inclusiv împotriva populației civile, înfiltrările teroriste și luarea de ostatici.

„MAE exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri, transmite condoleanțe familiilor îndoliate și urări de însănătoșire persoanelor rănite. MAE subliniază dreptul suveran al Statului Israel la autoapărare. Reiterăm condamnarea terorismului în toate formele sale de manifestare”, a transmis instituția.

Peste 5.000 de rachete au zburat din Gaza spre Israel

Israel a intrat în „stare de război”, după ce peste 5.000 de rachete trimise din Gaza au bombardat țara creștină.

Luptători palestinieni înarmați s-au infiltrat în zonele din sudul Israelului, în timp ce mii de rachete au fost lansate sâmbătă din Fâșia Gaza într-un atac surpriză revendicat de mișcarea islamistă Hamas. Rachetele lansate au provocat cel puțin cinci decese și peste o sută de răniți.

„Zeci de avioane ale forțelor aeriene israeliene atacă ținte în Fâșia Gaza”, a anunțat purtătorul de cuvânt al forțelor defensive ale Israelului. Atacurile vin ca urmare a atacului surpriză efectuat de Hamas, grupare care controlează Fâșia Gaza, asupra teritoriului Israelului.