Preşedintele iranian Hassan Rouhani face o schimbare majoră în modul de guvernare al ţării sale, după tragedia de la Teheran

Publicat: Miercuri, 15 Ianuarie 2020 18:10 // Actualizat: Miercuri, 15 Ianuarie 2020 18:10 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a îndemnat miercuri la o schimbare majoră în modul de guvernare al ţării sale, recunoscând implicit că tragedia avionului ucrainean doborât la Teheran a provocat o criză de încredere în autorităţile iraniene, potrivit France Presse.

Avionul de linie Boeing 737 s-a prăbuşit în urmă cu o săptămână în apropiere de Teheran, făcând 176 de morţi, în majoritate iranieni şi canadieni.

Rouhani a lansat un apel la 'unitate naţională' şi chiar la o 'reconciliere naţională' după ce autorităţile şi-au recunoscut cu întârziere responsabilitatea în această tragedie, ceea ce a dus la manifestaţii de furie şi la un val de indignare începând de sâmbăta trecută, potrivit Agerpres.

Referindu-se la o serie de evenimente 'tragice' de la începutul lunii ianuarie - eliminarea unui influent general iranian de către Washington şi catastrofa 'inacceptabilă' a zborului Ukraine International Airlines - Rouhani a declarat că aceasta trebuie să ducă la o 'mare decizie' în cadrul sistemului politic iranian. 'Şi această decizie majoră este reconcilierea naţională', a subliniat el.

Alegerile legislative prevăzute pentru 21 februarie 'trebuie să fie prima etapă', a declarat preşedintele iranian, într-o alocuţiune pronunţată în cadrul şedinţei de guvern, care a fost transmisă, în mod excepţional, în direct de televiziunea de stat.

Pentru acest scrutin, 'poporul doreşte diversitate', a spus el pe un ton hotărât, cerând autorităţilor responsabile de validarea candidaţilor să nu se descalifice cu orice preţ. 'Poporul este stăpânul nostru şi noi suntem slujitorii săi. Slujitorul trebuie să se adreseze stăpânului cu modestie, precizie şi onestitate', a mai spus Rouhani, potrivit Agerpres.

'Oamenii vor să se asigure că autorităţile îi tratează cu sinceritate, integritate şi încredere', a spus el. 'Solicit forţelor armate şi personalului [lor] să le explice oamenilor... ceea ce s-a întâmplat de la accident până în momentul anunţării [adevărului] ... pentru ca ei să înţeleagă că aceştia nu au vrut să ascundă nimic', a adăugat preşedintele iranian.
'Dacă a existat o întârziere în transmiterea informaţiilor, ei ar trebui să-şi ceară scuze', a declarat Rouhani.

După două zile de dezminţiri oficiale a ipotezei potrivit cărora o rachete a fost trasă împotriva Boeingului, doborât la 8 ianuarie, după decolarea sa de pe aeroportul din Teheran, forţele armate iraniene şi-au recunoscut sâmbătă responsabilitatea, invocând o 'eroare umană'.

Guvernul susţine că nu a fost informat decât vineri cu privire la doborârea avionului de către armata iraniană.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
avion avion prăbuşit tragedie Ucraina zborul Ucraina
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8278
RON
10 Apr
noapte 6 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H