Preşedintele Italiei mizează pe tehnocraţi. Un fost oficial al FMI, însărcinat să formeze noul guvern

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, l-a mandatat oficial luni pe Carlo Cottarelli, fost înalt responsabil al Fondului Monetar Internaţional, cu formarea unui nou guvern tehnocrat, după o încercare nereuşită a partidelor Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Liga de a crea o coaliţie guvernamentală.

28 mai 2018, 12:19
Preşedintele Italiei mizează pe tehnocraţi. Un fost oficial al FMI, însărcinat să formeze noul guvern

Preşedintele l-a primit pe domnul Cottarelli, căruia i-a cerut să formeze un guvern”, a anunţat secretarul general al preşedinţiei italiene, Ugo Zampetti.

Liderii M5S şi Ligii, Luigi Di Maio şi Matteo Salvini, au criticat vehement veto-ul preşedintelui Sergio Mattarella faţă de propunerea lor pentru postul de ministru al economiei, euroscepticul Paolo Savona.

Mattarella a explicat că a acceptat fiecare ministru propus de M5S şi Liga, cu excepţia lui Savona, care a calificat euro drept o ‘colivie germană’ şi care a spus că Italia are nevoie de un plan pentru a părăsi zona euro ‘dacă este necesar’.

Citeşte şi Criză Politică în Italia. Liderul Mişcării 5 Stele cere destituirea preşedintelui

Mă voi prezenta în faţa parlamentului cu un program care, dacă voi obţine votul de încredere, va include şi votul pentru bugetul lui 2019. Apoi, parlamentul va fi dizolvat, prin alegeri ce vor avea lor la începutul lui 2019„, însă, fără un vot de încredere, alegeri vor fi organizate „după luna august”, a declarat Cottarelli pentru presă, în urma întrevederii sale cu Mattarella. Totuşi, este foarte dificil pentru Cottarelli să obţină încrederea parlamentului, unde singura forţă care şi-a anunţat susţinerea pentru acest guvern este Partidul Democrat (PD, de centru-stânga).

Dacă nu voi obţine votul de încredere, guvernul va demisiona imediat şi misiunea lui principală va fi să gestioneze problemele curente şi să ghideze ţara spre alegeri după luna august„, probabil în septembrie sau în octombrie, a precizat Cottarelli.