Iohannis: Guvernul PSD-ALDE a primit un cartonaş roşu de la GRECO. Solicit guvernului un proiect pentru reaşezarea legilor justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat miercuri Guvernul PSD-ALDE pentru raportul pe justiie întocmit de comisia GRECO. Şeful statului cere guvernului să iniţieze un proiect de lege care să îndrepte legile justiţiei şi să ţină cont de recomandările organismelor europene, Comisia de la Veneţia şi GRECO.

10 iul. 2019, 07:10
Iohannis: Guvernul PSD-ALDE a primit un cartonaş roşu de la GRECO. Solicit guvernului un proiect pentru reaşezarea legilor justiţiei

UPDATE Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, transcrisă de Administraţia Prezidenţială.

Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de această dată de la organismul anticorupție al Consiliului Europei, așa-numitul GRECO.

Concluziile celor două Rapoarte ale Grupului Statelor împotriva Corupției, prescurtat GRECO, adoptate la data de 21 iunie și publicate ieri, cu o întârziere semnificativă, de către Guvern,  arată, încă o dată, multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani prin modificarea legilor justiției și a legislației penale.

Mesajul transmis de cetățeni în urma votului dat la referendumul din 26 mai se regăsește pe deplin în aceste concluzii.

Este extrem de îngrijorător că, din cauza propriilor interese ale actualei guvernări, România continuă să se afle în atenția organismelor europene.

Procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătățit, consultările publice și transparența continuă să fie practici ignorate de actuala majoritate, constanta în activitatea Guvernului fiind adoptarea de ordonanțe de urgență în domenii importante. Asta constată GRECO în Rapoartele sale.

Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistraților, existența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superiorul ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate, iar acțiunile autorităților române sunt în deplină contradicție cu recomandările organismului european.

Procedura privind numirile în funcțiile înalte din parchete este, în continuare, una care implică un proces netransparent, bazat pe criterii subiective și în care Consiliul Superior al Magistraturii are un rol pur decorativ.

Guvernarea PSD-ALDE are multe alte restanțe, pe care nu le voi detalia aici, de la aspecte care țin de corupția și integritatea în rândul membrilor Parlamentului, la capacitatea ANI de colectare a datelor, de prevenire și sancționare a conflictelor de interese și a incompatibilităților.

Dacă Guvernul PSD-ALDE își permite însă să ignore voința propriilor cetățeni, nu este de mirare că doar 4 dintre cele 13 recomandări GRECO au fost apreciate ca fiind implementate satisfăcător.

Observațiile extrem de dure ale GRECO se înscriu în aceeași notă cu cele ale concluziilor raportului MCV și cu  cele cuprinse în opiniile Comisiei de la Veneția.

În vreme ce toate organismele europene semnalează constant Guvernului României că așa-zisa reformă din domeniul justiției merge într-o direcție greșită, PSD-ALDE ignoră toate aceste avertismente care arată că direcția în care vor ei să îndrepte România este greșită.

Românii au decis prin vot, în 26 mai, că România nu trebuie să părăsească parcursul său european, iar intervențiile legislative din domeniul justiției care servesc intereselor de grup trebuie să înceteze.

Majoritatea PSD-ALDE, într-un dispreț total față de necesitatea dezbaterii contestatelor ordonanțe de urgență din domeniul justiției, este cea care contribuie la perpetuarea, pe o durată nedeterminată, a efectelor nocive ale acestora.

În același timp, am văzut cum doamna prim-ministru, prevalându-se de rezultatul referendumului, într-o jalnică încercare de manipulare a opiniei publice, ne anunță că dumneaei  nu dă ordonanțe în domeniul justiției.

Doamna prim-ministru ignoră faptul că Guvernul are drept de inițiativă legislativă și, deci, are posibilitatea de a elabora un proiect de act normativ care să cuprindă măsurile necesare de punere în acord a legislației din domeniul justiției cu voința cetățenilor și cu recomandările organismelor europene;

Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE acționează în continuare împotriva voinței și împotriva intereselor românilor.

Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să inițieze cu celeritate un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru reașezarea legislației în concordanță cu coordonatele statului de drept, în acord cu voința populară și cu recomandările organismelor europene. Acestui demers trebuie să i se ralieze, în mod obligatoriu, și CSM-ul, cu asumarea rolului său de garant al independenței justiției.

_______

RomaniaTV.net transmite în direct declaraţia preşedintelui.

Guvernul a primit din nou un cartonaş roşu, de data asta de la comisia GRECO.

Raportul arată din nou prejudiciile aduse de guvernarea PSD -ALDE legislaţiei penale.

Este îngrijorător că din cauza propriilor interese ale guvernării România se aflăîn atenţia Europei.

Procedura privind numirile în funcţiile de conducere din parchete este în continuare netransparentă.

Guvernarea PSD-ALDE are multe alte restanţe.

Dacă guvernul îşi permite săignore voinţapropriilor cetăţeni, nu e de mirare că doar 4 din 13 recomandări GRECO au fost implementate.

Organismele europene semnalează constant că România merge într-o direcţie greşită, iar guvernulugnoră aceste semnale.

Majoritatea PSD-ALDe,într-un dispreţ total, este cea care contribuie pe perpetuarea pe durată nedetrminată a efectelor nocive a acestora.

Dna Premier ne anunţă că dumneaei nu dă ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei, într-o tenativă jalnică de manipulare.

Guvernul are drept de iniţiativă legislativă.

Solicit guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege care să aşeze legile justiţiei în conformitate cu principiile justiţiei, dar şi cu recomandările GRECO.


Răspunsuri la întrebări:

Toată lumea a înţeles că Secţia specială pt magistraţi e o anomalie. Ea trebuie îndreptată, dar nu prin OUG, ci prin lege.

Solicit în numele românilor ca PSD să-şi revină şi să revină asupra legislaţiei pe care tot ei au stricat-o.

La Bruxelles nu s-au negociat portofolii. Situaţia este mai complicată acum, pt că majoritatea nu se mai obţine cu două grupuri politice, ci trebuie 3 sau chiar 4.

Am avut pretenţia ca absenţa unei persoane din Europe de Est în conducerea UE să fie compensată cu o poziţie în eşalonul vicepreşedinţilor CE.

Nu există o recomandare a Comisiei dela Veneţia ca referendumul să nu fie în aceeaşi zi cu alt tip de alegeri.

Dna Dăncilă m-a informat să nominalizeze o pers pt interimatul de comisar european.

Dar apoi România va trebui să desemneze un candidat de comisar pt un mandat întreg.

Răspunderea aparţine în integralitate guvernului.

Evident, aştept să fiu informat de persoana care va fi desemnată.

Dna Dăncilă nu a venit până acum cu o propunere. A acceptat să mă informeze.

Sunt f nemulţumit în continuare de modul în care acţionează PSD.

Voi candida pt poziţia de preşedinte al României, PNL îşi menţine susţinerea ca eu să fiu candidatul lor.

Nu comentez deciziile CCR.

(Despre adopţia Sorinei) Este un caz complicat. Aştept ca instituţiile să-şi facă treaba.

După părerea mea, pensiile sunt cam mici. Deci trebuie mărite.

Dar de unde se iau bani? Am întrebat-o pe dna prim ministru.

Ea m-a asigurat că sunt bani şi am promulgat legea.