Klaus Iohannis, prima întâlnire cu românii din SUA. Vezi cum a fost îmbrăcată Prima Doamnă. VIDEO

La New York a avut loc prima întâlnire a preşedintelui Klaus Iohannis cu românii din Statele Unite. Câteva zeci de oameni s-au înghesuit să dea mâna şi să stea de vorbă cu primul om în stat, dar şi cu Prima Doamnă, care îl însoţeşte. Preşedintele urmează să susţină în această după-amiază primul său discurs la ONU.

27 sept. 2015, 07:53

O sută de români din New York şi din oraşele din jur au venit, la sediul Misiunii Permanente a României la ONU să se întâlnească cu preşedintele Klaus Iohannis. A fost prima întâlnire a preşedintelui cu românii din America. Alături de preşedinte a venit şi soţia sa, Carmen Iohannis.

Iohannis a fost întâmpinat de noul ambasador al României la Washington, George Maior.

În faţa românilor din Statele Unite, Klaus Iohannis a făcut o comparaţie între democraţia americană şi cea de la noi şi le-a spus ce planuri are pentru ţară

„Statul de drept, educația și o legislație mai simplă, coerentă și predictibilă sunt trei direcții majore asupra cărora îmi voi îndrepta toată atenția în perioada următoare”, a spus preşedintele Iohannis.

Preşedintele a reînnoit şi o veche promisiune făcută românilor din străinătate.

„Asigurarea cadrului legal și a condițiilor necesare pentru ca în 2016 românii din străinătate să poată vota, pentru prima dată, prin corespondență va fi o dovadă de maturizare a clasei politice românești”, a mai spus preşedintele.

Vedeta zilei a fost Michael, fiul unui român stabilit de 15 ani peste Ocean, care a ţinut neapărat să se fotografieze cu preşedintele şi Prima Doamnă.

La reuniunea diasporei a fost prezentă şi princepesa Marina Sturdza, care a avut câteva sfaturi pentru Prima Doamnă.

„Sa gaseasca un proiect, doua pe care sa se concentreze si la care da o oarecare vizibilitate. Este intotdeauna loc de asta. De proiecte sociale are nevoie Romania”, a declarat Marina Sturdza.

Din mijlocul romanilor, Iohannis a mers la întâlnirea bilaterală cu preşedintele Chinei, căruia i-a transmis că România este interesată de Noul Drum al Matăsii construit de China cu miliarde de dolari, pentru a dezvolta comerţul între Europa şi Asia. Apoi, preşedintele a luat parte la un dineu dat de premierul japonez Shinzo Abe, unde au fost prezenţi alţi 10 şefi de stat.