Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, la Târgu Mureş: Maghiarii sunt „valoare”, nu „risc” pentru România

Bucureştiul va înţelege în viitor că etnicii maghiari reprezintă o "valoare" mai degrabă decât un "risc", a afirmat miercuri, la Târgu Mureş, Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului ungar, dând asigurări că Ungaria şi România sunt aliaţi, nu duşmani, informează MTI.

24 aug. 2016, 19:57
Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, la Târgu Mureş: Maghiarii sunt „valoare”, nu „risc” pentru România

România poate că va înţelege în viitor că etnicii maghiari sunt o „valoare” mai degrabă decât „un risc”, a declarat Lazslo Kover, potrivit MTI, într-un discurs rostit la un festival cultural desfăşurat în oraşul Târgu Mureş.

Ungaria este un aliat, nu un duşman al României, a adăugat Kover, notând că cele două ţări împărtăşesc valori şi interese.

„Serbia a înţeles aceste lucruri, iar Slovacia ajunge la această concluzie; suntem încrezători că acelaşi lucru se va întâmpla în România, mai devreme ori mai târziu”, a subliniat Kover.

Preşedintele Parlamentului ungar a precizat că numărul membrilor comunităţii maghiare din România se diminuează, atribuind această situaţie atitudinii „antiungare” a elitei politice. O altă cauză o reprezintă „politicile deficitare ale Ungariei faţă de etnicii maghiari din străinătate sau lipsei acestor politici”, a insistat Kover, apreciind că situaţia etnicilor maghiari se poate îmbunătăţi dacă România îşi va da seama că menţinerea valorilor în „Bazinul carpatic şi în estul Europei reprezintă o provocare comună pentru popoarele din regiune”.

Laszlo Kover le-a recomandat etnicilor maghiari să participe la alegerile parlamentare din România şi să voteze partidele maghiare. „Nimeni altcineva nu va susţine interesele maghiarilor în Parlamentul de la Bucureşti dacă nu o fac maghiarii înşişi, iar o prezenţă a maghiarilor în viaţa politică din România ar putea contribui şi la îmbunătăţirea relaţiilor României cu Ungaria”, a spus Kover.

Preşedintele Parlamentului de la Budapesta i-a încurajat pe maghiarii din România care au şi cetăţenie ungară să voteze în referendumul organizat de Ungaria pe tema cotelor de distribuire a refugiaţilor stabilite de Uniunea Europeană. „Trebuie să voteze împotriva distribuirii forţate a imigranţilor de către UE”, a încheiat Laszlo Kover.