Preşedintele şi ministrul Apărării din Taiwan se tem de invazia Chinei şi fac apel disperat la comunitatea internaţională. „S-ar putea întâmpla până în 2025”

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, avertizează într-un editorial publicat în Foreign Affairs cu privire la consecinţe catastrofale, în cazul în care insula ar cădea în mâinile Chinei.

07 oct. 2021, 13:02
Preşedintele şi ministrul Apărării din Taiwan se tem de invazia Chinei şi fac apel disperat la comunitatea internaţională. „S-ar putea întâmpla până în 2025”

Tsai Ing-wen lansează acest avertisment în contextul în care aproape 150 de avioane chineze au efectuat de la 1 octombrie – Ziua Naţională a Chnei – incursiuni în zone de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului – un număr record. Un eşec al apărării Taiwanului ar fi ”catastrofal” atât pentru insulă, cât şi pentru regiune, scrie Tsai într-un articol publicat în Foreign Affairs.

Ei ar trebui să-şi amintească că, în cazul în care Taiwanul cade, consecinţele ar fi catastrofale pentru pace în regiune şi pentru sistemul alianţei democratice. Acesta ar fi semnalul că, în confruntarea mondială a valorilor, azi, autoritarismul se impune în faţa democraţiei„, subliniază ea.

Taiwanul doreşte o coexistenţă paşnică cu China, subliniază preşedinta, însă ”dacă democraţia sa şi modul său de viaţă sunt ameninţate, Taiwanul va face tot ceea ce trebuie pentru a se apăra”.

Guvernul de la Tapipei a îndemnat luni Beijingul să-şi oprească ”acţiunile provocatoare şi iresponsabile”, în urma incursiunii a 56 de avioane de vânătoare chineze – inclusiv bombardiere de tip H-6 cu o capacitate nucleară – în zona de apărare a insulei. „În mjlocul intruziunilor aproape zilnice ale Armatei Populare de Eliberare, poziţia noastră cu privire la relaţiile între cele două maluri ale strâmtorii rămâne constantă. Taiwanul nu va ceda presiunilor„, insistă Tsai.

Ministrul Apărării din Taiwan trage un semnal de alarmă şi spune că Beijingul va fi gata să lanseze o invazie la scară largă a țării sale până în 2025. „Până în 2025, China va reduce costurile și consumul la cel mai mic nivel. Are capacitatea acum, dar nu va începe cu ușurință un război, trebuind să ia în considerare multe alte lucruri”, a declarat el, pentru China Times.

Citeşte şi Preşedintele Chinei promite reunificarea cu Taiwanul şi ameninţă că va zdrobi orice încercări de independenţă. Tensiuni în creştere în regiune

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Chinei, care consideră că trebuie ca insula să revină într-o bună zi în cadrul său, cu forţa dacă este necesar. De altfel, Beijingul şi-a sporit presiunile militare, diplomatice şi economice după instalarea la putere în 2016 a lui Tsai, care respinge ”principiul unei singure Chine”. Şi incursiunile aviaţiei chineze în această zonă s-au multiplicat de doi ani. Anul trecut, 380 de avioane chineze au fost detectate în zona de identificare a apărării aeriene a insulei, iar de la începutul acestui an au fost identificate peste 600.

Numai între vineri și luni, piloții din Armata Populară de Eliberare au efectuat 149 de ieșiri în zona de apărare aeriană din Taiwan, creând un nou record în acest proces.

Citeşte şi Tren deraiat în Taiwan. Cel puţin 48 de persoane au murit