Preşedintele Slovaciei va efectua luni şi marţi o vizită de stat în România

Președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska, efectuează luni și marți o vizită de stat în România, la invitația omologului său român, Klaus Iohannis.

07 oct. 2016, 13:41
Preşedintele Slovaciei va efectua luni şi marţi o vizită de stat în România

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, primirea oficială va avea loc luni, la Palatul Cotroceni.

Obiectivul principal al vizitei, conform sursei citate, îl reprezintă consolidarea dinamicii pozitive a relației dintre România și Slovacia, la nivel politic, economic și sectorial, precum și a cooperării pe temele europene de actualitate, într-un context marcat de numeroase provocări.

„Cei doi înalți oficiali vor discuta și decide noi modalități de întărire a excelentei relații politice bilaterale. (…) Ținând cont că Slovacia deține, în acest semestru, președinția Consiliului Uniunii Europene, discuțiile se vor axa, prioritar, pe agenda europeană. Președintele Klaus Iohannis va prezenta viziunea României referitoare la procesul de reflecție cu privire la viitorul Europei, lansat la summitul informal de la Bratislava din 16 septembrie. Cei doi președinți vor avea, de asemenea, un schimb extins de opinii cu privire la celelalte teme europene și regionale de actualitate, inclusiv politica UE de extindere și raportarea la Vecinătatea Estică”, se arată în comunicatul Președinției.

În planul cooperării în cadrul NATO, președintele Iohannis va reitera necesitatea menținerii atenției Alianței asupra regiunii Mării Negre, componentă importantă a securității euro-atlantice, îndeosebi în contextul provocărilor de securitate din regiune.

Discuțiile vor viza, de asemenea, subiecte de actualitate ale agendei internaționale, inclusiv situația din Orientul Mijlociu.

Conform comunicatului de presă, în ceea ce privește componenta economică a relației dintre România și Slovacia, președintele Klaus Iohannis va sublinia necesitatea consolidării în continuare a acesteia, plecând de la recordul istoric al schimburilor comerciale atins în 2015, de 2,4 miliarde de euro, și aflat în creștere.

Marți, cei doi președinți vor deschide Forumul de afaceri româno-slovac, ocazie cu care vor fi transmise mesaje de stimulare a mediului de afaceri din cele două state pentru dezvoltarea, în continuare, a relațiilor bilaterale economice, inclusiv a investițiilor.

În contextul vizitei, președintele României va evidenția rolul catalizator al prezenței minorității slovace în țara noastră în aprofundarea relațiilor bilaterale.

Totodată, președinții celor două țări se vor întâlni marți, la Nădlac, cu reprezentanții comunității slovace din România, exemplu elocvent de bună integrare în societatea românească și de succes al modelului intercultural românesc, mai precizează sursa citată.