Președintele Societății Române de ATI: „În peste 40% dintre spitalele din România rețelele de electricitate și gaze medicinale sunt depășite”

Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) spune că în mai mult de 40% din spitalele din România, cel puțin în secțiile ATI, rețelele de electricitate și gaze medicinale sunt depășite.

30 ian. 2021, 23:52
Președintele Societății Române de ATI: „În peste 40% dintre spitalele din România rețelele de electricitate și gaze medicinale sunt depășite”

Președintele Societății Române de ATI: „In ceea ce priveste neasigurarea corespunzătoare a contractelor de service și a mentenantei pentru echipamentele medicale, am semnalat si acestă problemă care se regăseste în mai mult dintre spitalele din România, pentru că fără ITP nu prea poți să circuli pe stradă pentru că te oprește politia, dar fără contracte de mentenanță și service a unor aparate importante, de multe ori esti nevoit să tratezi pacienti, ceea ce nu este în regulă”, a explicat prof. dr. Serban Bubenek la Sănătatea TV, citat de ziare.com.

Medicul a transmis că înștiințat Ministerul Sănătății, Guvernul și pe președintele Iohannis de această situație.

„Am trimis aceste memorii Ministerului Sănătătii, Guvernului. Presedintele Klaus Iohannis a luat la cunostintă aceste probleme, a convocat o întalnire cu premierul, cu Ministerul Sănătătii, cu secretarul de stat Raed Arafat și a convenit necesitatea implementării acestora, pentru că noi am identificat și sursele de finanțare, iar bugetul estimativ este de 150 de milioane de euro care poate fi atras din fonduri europene în urmatorii ani, pentru rezolvarea acestor probleme”, a adăugat prof. dr. Serban Bubenek.

Medicul mai spune că o altă probleme din spitale e că acestea nu sunt ventilate corect.

„Poate 10% dintre spitale au centrale de ventilație și de aer conditionat corecte care sunt în stare sa reîmprospăteze aerul din cameră, altfel ventilatia trebuie să se facă deschizând geamurile, ceea ce în secolul XXI nu este cea mai bună soluție. De asemenea, nu există în spitalele din România posibilitatea monitorizării continue a concentratiei de oxigen în aerul din aceste incinte unde se administrează oxigen și care ar trebui să alarmeze atunci când concentratia creste peste aceste valori de sigurantă. Se mai pot întâmpla multe lucruri cu administrarea de oxigen cu măstile obisnuite în fluxuri mari”, potrivit profesorului.