Preşedintele SUA vrea să pedepsească statele NATO care nu alocă fonduri suficiente Apărării

Trump ameninţă să pedepsească statele NATO care nu alocă suficiente fonduri Apărării prin reducerea comerţului cu SUA sau prin aplicarea unor taxe vamale.

03 dec. 2019, 19:09
Preşedintele SUA vrea să pedepsească statele NATO care nu alocă fonduri suficiente Apărării

Statele membre NATO care nu alocă suficiente fonduri Apărării, în opinia lui Donald Trump, vor fi pedepsite fie printr-o reducere a nivelului comerţului cu Statele Unite, fie prin impunerea unor taxe vamale, a ameninţat locatarul Casei Albe la Londra, înaintea summitului prin care Alianţa Nord-Atlantică marchewză 70 de ani de la înfiinţare, în 1949, relatează The Associated Press.

Trump se plânge de când a venit la putere, în ianuarie 2017, de faptul că Washingtonul suportă o povară prea mare în NATO şi că state care nu alocă suficiente fonduri Apărării trăiesc pe spinarea americanilor.

Trump a citat ţări care nu îşi respectă angajamentele cu privire la creşterea bugetului Apărării şi a ameninţat că ”poate le voi pedepsi din punct de vedere comercial”. El a subliniat că va găsi ceva ”pentru ca ele să plătească”.

Trump a făcut aceste declaraţii la Londra înainte să participe la summitul NATO.

Înainte ca Trump să fie ales preşedinte, statele membre NATO au convenit, în 2014, să aloce de 2% din PIB până în 2024. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunţat că majoritatea celor 29 de state membre NATO s-au dotat cu planuri în vederea atingerii acestui obiectiv.