Băsescu: Pentru a preveni situaţia de incompatibilitate, Motoc trebuie revocat din funcţia de ambasador

Traian Băsescu a declarat, miercuri, că decretul de revocare a lui Mihnea Motoc din funcţia de ambasador trebuie contrasemnat de către premier. Când se va întâmpla acest lucru, actele pentru numirea ca ministru de Externe se vor publica în Monitorul Oficial şi va avea loc ceremonia de învestitură.

19 nov. 2014, 15:10
Băsescu: Pentru a preveni situaţia de incompatibilitate, Motoc trebuie revocat din funcţia de ambasador

Traian Băsescu a precizat că pentru a nu intra în stare de incompatibilitate, înainte de numirea lui Motoc în Guvern acesta trebuie să nu mai aibă calitatea de ambsador, fiind necesar un decret de revocare din funcţia de ambasador la UE.

„Cu privire la numirea celor doi miniştri, am decis să fac numirea ministrului de Externe şi a ministrului Culturii simultan şi în momentul de faţă avem chestiuni de ordin legal care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de Externe. (…) În momentul de faţă, deşi eu am semnat decretele de aseară, trebuie duse până la capăt procedurile pentru a preveni situaţia de incompatibilitate pentru domnia sa. Şi aceste lucruri implică două acţiuni. Una este demisia domniei sale din corpul diplomatic şi a doua este revocarea din funcţia de ambasador”, a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.

El a precizat că înainte de a fi nominalizat a discutat cu Mihnea Motoc şi l-a asigurat de toată deschiderea sa pentru numirea în funcţia de ministru de Externe, apreciind că „este un excelent ambasador şi cu certitudine va fi un excelent ministru de Externe”.

„Nu există niciun dubiu asupra oportunităţii şi competenţelor domnului ambasador Mihnea Motoc, dar trebuie să nu-l punem în situaţia de incompatibilitate. În ceea ce mă priveşte, am semnat decretul de numire. Nu se publică în Monitor până când nu apare şi decretul de revocare din funcţia de ambasador”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a arătat că, potrivit Constituţiei, funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie de autoritate.

În context, el a precizat că Mihnea Motoc este şi ambasador iar pentru a elimina incompatibilitatea, trebuie ca acesta să se retragă din funcţie prin emiterea decretului de chemare.

„Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care şi domnul prim-ministru poate contrasemna decretul de încetare a mandatului domniei sale ca ambasador. Imediat ce acest lucru va fi posibil, vom publica în Monitorul Oficial întâi rechemarea dânsului de la post, decretul acesta, conform Constituţiei, trebuie contrasemnat şi de primul-ministru şi după ce se publică decretul de rechemare de la post, trebuie publicat în Monitorul Oficial decretul de numire, după care urmează jurământul”, a explicat preşedintele Băsescu.

El a informat că a trimis proiectul de decret la Cancelaria prim-ministrului iar imediat ce va fi contrasemnat, îl va semna şi el şi va fi trimis la Monitorul Oficial.

Băsescu: Prioritatea majoră e acum un proiect de buget. Faptul că premierul nu e în Bucureşti nu e o scuză

Băsescu: Parlamentarii au înţeles că nu ei sunt stăpânii legii, ci legea e stăpână peste ei

„Mă bucur mult că, în urma votului din 16 noiembrie, parlamentarii au înţeles că nu ei sunt stăpânii legii, ci legea e stăpână peste ei. E un regret al meu că nu am reuşit în cei zece ani de mandat să-i conving de acest lucru. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Parlamentarii trebuie să înţeleagă că nu sunt mai presus de lege. De abia acum a înţeles Akos Mora că dacă există o decizie juridică, nu trebuie să se ascundă prin Parlament”, a declarat şeful statului.

Băsescu: Toţi ambasadorii au solicitat mărirea numărului de secţii de votare.  Dacă e ceva de reproşat, nu e la ambasadori

„Toţi am văzut împiedicarea dreptului de vot al unui număr mare de români în Marea Britanie, la Londra, în Franţa, la Paris, în Italia, la Torino, în Spania. Am cerut informaţii de la toţi ambasadorii, am primit copii de la aceştia premergător campaniei, între turul I şi II. Toţi ambasadorii au solicitat prin MAE mărirea numărului de secţii de votare. Aş vrea ca românii să ştie că ambasadorii au spus că e necesară creşterea numărului de secţii de votare. Inclusiv ambasadorul de la Berlin. Dacă e ceva de reproşat, nu e la ambasadori”, a spus şeful statului.

Traian Băsescu: Am solicitat începerea urmăririi penale pentru fostul ministru Cristian David

Duminică, Traian Băsescu cerea Guvernului  să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să prelungească programul în secţiile de votare din diaspora până la 24.00.

Totodată, marţi, în urma demisiei ministrului de externe, Teodor Meleşcanu, Băsescu a semnat decretul de numire a noului ministru Mihnea Motoc, dar şi pe cel de numire a noului ministru de la Cultură, Hegedüs Csilla.

Administraţia Prezidenţială anunţase că miercuri au urma să aibă loc ceremonia de depunere a jurămintelor de învestitură.

Totodată Traian Băsescu a semnat marți, şi decretul prin care a luat act de demisia lui Teodor-Viorel Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, şi prin care se constata încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului.

Hegedus Csilla, propunerea UDMR pentru Ministerul Culturii şi funcţia de vicepremier

„Domnul președinte Traian Băsescu a semnat marți, 18 noiembrie a.c., Decretul prin care se numeşte domnul Mihnea-Ioan Motoc în funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

Totodată, președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat marți, 18 noiembrie a.c., Decretul prin care se numeşte în funcția de membru al Guvernului doamna Hegedüs Csilla, ministru al Culturii și viceprim-ministru. La data prezentului decret încetează efectele Decretului nr. 619/2014 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 741 din 10 octombrie 2014″, se preciza în comunicatul transmis de Preşedinţie.

Ambasadorul Mihnea Motoc, propus de Ponta ministru de Externe după demisia lui Meleşcanu VIDEO