Preşedintele Turciei a inaugurat o moschee în SUA: „Ankara îşi extinde influenţa prin diplomaţia religiei”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat, sâmbătă, o moschee în Statele Unite, doar unul dintre proiectele Turciei de construcţie a unor lăcaşuri de cult musulmane, din Balcani până în Haiti, inclusiv în România, relatează Les Echos, care apreciază că Ankara încearcă să îşi extindă influenţa prin diplomaţia religiei, demers ce aminteşte de epoca Imperiului Otoman.
Iulian Tudor
02 apr. 2016, 19:27
Preşedintele Turciei a inaugurat o moschee în SUA:

Luând cuvântul la deschiderea moscheii centrului islamic Diyanet sponsorizat de Turcia, Erdogan a spus că islamofobia este în creștere în Statele Unite, iar candidații la Casa Albă au luat la țintă musulmani în timpul campaniei electorale, potrivit Agerpres. De asemenea, oficialul a spus că Turcia a îndurat mult mai mult față de recentele atacuri teroriste de la Bruxelles și Paris.

Omul forte de la Ankara, a cărui țară a finanțat integral proiectul faraonic de aproximativ 110 milioane de dolari, și-a justificat prezența la Lanham, un orășel cu circa 10.000 de suflete din Maryland, prin contextul politic american, în timp ce se asociază tot mai mult islamul cu terorismul.

Din păcate, ne confruntăm cu o perioadă dificilă pentru musulmani, loviți de terorism în lume și adesea stigmatizați după atentate„, a declarat Erdogan, dând ca exemplu atentatele de la Bruxelles și Paris, dar de asemenea de la 11 septembrie 2001 la New York.

„De aceea, cred că acest centru va juca un rol crucial” pentru a reconcilia America cu islamul ei, a adăugat el, în aplauzele a mii de persoane adunate în spatele barierelor de securitate pe esplanada moscheii.

Clădirea, singura din Statele Unite cu două minarete, a fost construită după modelul epocii de aur a arhitecturii otomane din secolul al XVI-lea, cu un dom central, cupole și semicupole, amintind de moscheea Suleymaniye din Istanbul, notează France Presse.

Terorismul nu are nicio religie„, a insistat Erdogan, deplângând că musulmanii trebuie „să plătească prețul” neîncrederii pentru „niște teroriști”.

Declarându-se „de acord” cu președintele american Barack Obama cu privire la „retorica incendiară a unor candidați la alegerile prezidențiale din Statele Unite”, care creează un climat anti-musulman în țară, Erdogan a subliniat că „comunitatea musulmană americană contribuie la întărirea Statelor Unite”.

Ankara a alocat 110 milioane de dolari pentru moscheea din Maryland, potrivit news.ro. De altfel, preşedintele Recep Tayyip Erdogan nu a ascuns niciodată că este un admirator al tuturor aspectelor acelei perioade şi că vrea să refacă măreţia de atunci a Turciei. În aceste condiţii, islamul face parte integrală a proiectului său politic şi cultural.

Astfel, construcţia şi renovarea de moschei în străinătate a luat amploare pentru Guvernul de la Ankara din 2002, când au ajuns la putere islamo-conservatorii lui Erdogan. La început, proiectele au vizat teritoriile controlate în trecut de Imperiul Otoman, precum Balcanii, unde moştenirea turcă este încă pregnantă.

După Bosnia, ţară cu care Turcia are relaţii foarte strânse, preşedintele turc a pus, în 2015, piatra de temelie a unei moschei gigantice la Tirana, în capitala Albaniei.

“Turcia consideră că are o responsabilitate faţă de musulmanii sunniţi, şi nu numai faţă de cei din fostele teritorii ale Imperiului Otoman”, consideră directorul Institutului francez pentru Studii Anatoliene (IFEA), Jean-Francois Perouse.

Potrivit specialistului, coautor al volumului “Erdogan, noul părinte al Turciei?”, această diplomaţie religioasa provine din “ideea puterii blânde”: un concept din relaţiile internaţionale care stipulează că puterea unei ţări ţine în egală măsură de imaginea sa, de cultura sau de comportamentul său exemplar, şi de capacitatea militară şi economică.

De altfel, lui Recep Tayyip Erdogan îi place să laude “modelul turc”, un amestec de liberalism economic, democraţie şi conservatorism religios. Acest model a stârnit, la început, un oarecare interes, însă tot mai mulţi sunt îngrijoraţi de derivele autoritare ale preşedintelui turc, precum şi de politica sa ambivalentă faţă de Siria.

Cu toate acestea, în pofida rateurilor diplomatice ale Turciei, construcţia moscheilor în străinătate se accelerează, iar Ankara susţine că încearcă astfel să promoveze un islam moderat. Premierul Ahmet Davutoglu, arhitectul aşa-numitei politici “neo-otomane” desfăşurate de Turcia în anii 2000, a subliniat că islamul promovat de ţara sa este un “antidot” pentru valorile radicale promovate de Statul Islamic.

Consecinţa este că bugetul Ministerului pentru Afaceri Religioase, ce include un departament care supraveghează construcţia de moschei în străinătate, a primit în 2015 un buget de două miliarde de dolari.

„Ankara păşeşte, uneori, pe coji de ouă” în cazul acestor proiecte, comentează Les Echos, care oferă ca exemplu situaţia din România, unde populaţia este divizată în privinţa planurile de construcţie, la Bucureşti, a celei mai mari moschei din Europa. Semne de întrebare au apărut şi în Albania în legătură cu proiectele turce.

“Politica turcă trebuie să se ajusteze pentru a nu părea arogantă”, subliniază Perouse.

După cum demonstrează şi exemplul moscheei din Maryland, Turcia nu ezită să se aventureze nici în ţările unde prezenţa musulmanilor a fost şi este în continuare redusă. Astfel, proiecte de moschei sunt în curs în Haiti şi în America Latină. Mulţi ar putea considera acest lucru surprinzător, dar, în definitiv, preşedintele turc a uimit în 2014 o lume întreagă atunci când a declarat că America nu a fost descoperită de Cristofor Columb, în 1492, ci de musulmani, cu 300 de ani mai devreme, conchide Les Echos.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Playtech.ro
Cutremur major în România, în urmă cu scurt timp! Blocurile s-au mişcat serioas, panică...
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve