Preşedintele Ucrainei cere Rusiei să-şi retragă trupele

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut joi Rusiei să-şi retragă trupele din estul separatist al Ucrainei, unde o încetare a focului a intrat în vigoare în ajun, şi să-şi închidă frontiera, estimând că acest gest ar conduce rapid la o pace durabilă, informează AFP.

11 dec. 2014, 04:16
Preşedintele Ucrainei cere Rusiei să-şi retragă trupele

„Vă rugăm să încetaţi focul. Vă rugăm, eliberaţi ostaticii. Vă rugăm, retrageţi trupele de pe teritoriul meu”, a cerut Petro Poroşenko într-o conferinţă de presă la Sydney cu primul ministru australian Tony Abbott, care sprijină Ucraina în acest conflict.

„Vă rugăm să închideţi frontieră. Şi promit că într-o săptămână, două sau trei vom avea pacea şi stabilitatea în Ucraina. Este foarte simplu”, a adăugat el.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia de implicare în conflictul din estul acestei foste republici sovietice, care a făcut peste 4.300 de morţi în opt luni, potrivit ONU. Moscova neagă orice implicare.

Un armistiţiu a intervenit miercuri care ar trebui să conducă la retragerea armelor grele de pe linia frontului şi crearea unei zone tampon.

Negocieri de pace cu rebelii proruşi erau de asemenea planificate iniţial marţi la Minsk, dar au fost amânate sine die.

Aceste discuţii sunt urgente pentru a asigura mai ales eliberarea a 684 de ostatici în prezent în mâinile rebelilor proruşi, potrivit Kievului.

„Vreau să fie clar, Ucraina nu face război doar pentru propria independenţă, pentru integritatea sa teritorială, Ucraina face războiul pentru libertate, democraţie şi pace” şi „Rusia este izolată”, a subliniat Poroşenko.