Preşedintele Venezuelei este convins că CIA pune la cale un complot împotriva lui

Președintele venezuelan Nicolas Maduro a cerut luni explicații guvernelor american, mexican și columbian privind presupusa implicare a acestora într-un complot pe care CIA (Agenția Centrală de Informații a SUA) îl pregătește pentru îndepărtarea lui de la putere.

25 iul. 2017, 08:48
Preşedintele Venezuelei este convins că CIA pune la cale un complot împotriva lui

‘Cer președintelui Trump (președintele SUA, Donald Trump) să clarifice cuvintele insolente, intervenționiste ale directorului CIA, care se crede un guvern mondial’, a declarat Maduro în cursul unei ceremonii militare.

Președintele venezuelan l-a acuzat pe directorul CIA, Mike Pompeo, de faptul că a afirmat că Washingtonul ‘lucrează în cooperare directă cu guvernul mexican și guvernul columbian pentru a răsturna guvernul din Venezuela’.

Ministrul de externe venezuelan, Samuel Moncada, a publicat pe Twitter declarații pe care Mike Pompeo le-ar fi făcut — potrivit șefului diplomației de la Caracas — în cadrul unui forum privind securitatea care a avut loc la Aspen (SUA) pe 20 iulie, informează Agerpres.

‘Am fost la Bogota și la Ciudad de Mexic, în urmă cu două săptămâni, și am evocat tocmai această temă (o tranziție politică în Venezuela — n.r.), încercând să-i ajutăm să înțeleagă ceea ce ar putea face pentru a obține rezultate mai bune în acest colț de lume’, ar fi declarat responsabilul CIA, potrivit unui document citat de Moncada în limba spaniolă.

‘Cer (…) guvernului mexican și celui columbian să clarifice aceste declarații ale directorului CIA și să adopte sancțiuni politice și diplomatice pe măsura acestei insolențe’, a declarat Maduro.

Citeşte şi Putin îl admiră pe preşedintele Venezuelei pentru curajul cu care conduce ţara aflată în pragul colapsului

Ministerul de Externe columbian a transmis luni că nu a intervenit niciodată în afacerile interne ale Venezuelei. ‘Columbia nu a fost niciodată o țară intervenționistă și negăm existența oricărei acțiuni sau măsuri care ar avea ca scop amestecul în afacerile interne ale Venezuelei’, se arată într-un comunicat al diplomației columbiene, potrivit Agerpres.

Venezuela se află într-o săptămână decisivă, în contextul în care opoziția și-a intensificat inițiativele pentru a încerca să blocheze alegerea prevăzută la 30 iulie a adunării constituante dorită de președintele Maduro.

De aproape patru luni, manifestații aproape cotidiene sunt organizate de opoziție împotriva lui Maduro, cerând îndepărtarea acestuia de la putere.

De la începutul acestui val de proteste, au fost ucise 103 persoane, câteva mii au fost rănite și au avut loc sute de arestări.