Preşedintele Venezuelei îi cere Portugaliei să-i restituie 1,7 miliarde de dolari

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a cerut marţi Portugaliei să restituie Venezuelei peste 1,7 miliarde de dolari, sumă despre care susţine că a fost blocată ilegal de guvernul de la Lisabona, transmite AFP.

17 apr. 2019, 08:42
Preşedintele Venezuelei îi cere Portugaliei să-i restituie 1,7 miliarde de dolari

„Mă adresez guvernului Portugaliei: deblocaţi cele 1,727 milioane de dolari pe care ni i-aţi furat, pe care ni i-aţi luat din Novo Banco”, a declarat Maduro într-o intervenţie la radio şi televiziune.

Şeful de stat venezuelean, a cărui legitimitate nu este recunoscută de o parte a comunităţii internaţionale, susţine că nu există niciun motiv pentru blocarea fondurilor ţării sale din banca portugheză respectivă. „Nu aveţi niciun embargo împotriva Venezuelei, nu există măsuri de embargo nici în Uniunea Europeană, nici în băncile din Portugalia care să justifice sustragerea acestor bani, care sunt venezueleni, care ne aparţin”.

Cu suma respectivă, guvernul de la Caracas ar putea cumpăra „toate medicamentele şi produsele alimentare” de care este nevoie, a arătat Maduro, potrivit news.ro.

A fost prima dată când preşedintele reales anul trecut în urma unor alegeri controversate s-a referit la problema semnalată în februarie de opoziţia venezueleană, care a susţinut că a împiedicat transferul sumei de 1,2 miliarde de dolari din Portugalia în Uruguay.

Preşedintele Parlamentului Venezuelei, Juan Guaido, care s-a autoproclamat în ianuarie şef de stat interimar şi este recunoscut ca atare de peste 50 de ţări, a afirmat că Maduro intenţiona să transfere fondurile către banca de stat venezueleană Bandes, care are sucursale în Uruguay şi a cerut guvernului portughez să nu accepte operaţiunea, pe care a calificat-o drept „furt”, potrivit news.ro.

Guvernul venezuelean întâmpină dificultăţi în accesarea fondurilor din sistemul financiar internaţional, din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite; pe lista neagră a Washingtonului se află şi Bandes. AFP reaminteşte că pe 28 aprilie urmează să intre în vigoare şi un embargo american asupra produselor petroliere, principala sursă de venituri a Venezuelei. Rezerve de aur ale ţării, estimate de banca de investiţii Natixis la 31 de tone, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, sunt blocate de câteva luni în Banca Angliei.