Preşedintele vrea să dizolve Parlamentul

Publicat: Vineri, 19 Aprilie 2019 10:19 // Actualizat: Vineri, 19 Aprilie 2019 10:19 // Sursa: romaniatv.net

Cu cât mai aproape va fi termenul de dizolvare a Parlamentului, cu atât discuţiile dintre formaţiunile care au acces în legislativ vor fi mai constructive, a declarat preşedintele Igor Dodon în cadrul emisiunii "Moldova în direct'' de la postul public de televiziune Moldova 1, informează vineri IPN.

În opinia lui Igor Dodon, şi socialiştii, şi reprezentanţii eşichierului de dreapta au fost şi sunt în opoziţie faţă de Partidul Democrat (PDM) care este la guvernare în ultimii ani. De aceea, este un lucru logic că două partide de opoziţie încearcă să ajungă la un numitor comun pentru a-şi uni forţele împotriva guvernării.

Totodată, preşedintele Republicii Moldova consideră că probabilitatea unor alegeri anticipate este foarte mare, iar în cazul unui scrutin anticipat de pierdut vor avea "cei de dreapta'', informează Agerpres.

Igor Dodon a atenţionat că, dacă nu va fi aleasă conducerea Parlamentului, nu va putea fi stabilită data alegerilor locale, care ar trebui să aibă loc anul curent. Potrivit lui Dodon, mandatul actualilor aleşi locali va fi prelungit automat. "O interpretare a Curţii Constituţionale, teoretic, ar putea fi posibilă şi, cel mai probabil în luna mai, eu voi veni cu o astfel de solicitare', a declarat şeful statului.

Referitor la eventuale alegeri parlamentare anticipate organizate în aceeaşi zi cu scrutinul local, Igor Dodon a subliniat din nou că "ar fi logic' acest lucru, pentru că nu s-ar cheltui bani de două ori. "Dacă până pe data de 21 iunie Parlamentul nu alege un Guvern şi nu aprobă nicio lege, atunci la expirarea termenului de 30 de zile preşedintele ţării se adresează Curţii Constituţionale pentru a solicita acceptul, confirmarea circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului'', a subliniat Igor Dodon,  potrivit Agerpres.

Aceasta ar însemna că cel târziu la sfârşitul lunii iulie preşedintele va dizolva legislativul prin decret şi va anunţa ziua alegerilor parlamentare anticipate.

În ceea ce priveşte alegerile din Ucraina, Igor Dodon consideră că, indiferent care dintre cei doi candidaţi va ocupa fotoliul de preşedinte al statului vecin, relaţiile dintre Republica Moldova şi Ucraina vor fi bune.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8419
RON
02 Jun
noapte 7 °
zi 22 °
Ultimele joburi adaugate
24 H