Preşedinţia Comisiei Europene: Ursula von der Leyen a trecut un test cu rezultat incert

Germana Ursula von der Leyen, candidata la preşedinţia Comisiei Europene (CE), a trecut testul în Parlamentul European (PE), un examen crucial cu un rezultat incert, în care a promis că Europa va fi condusă de un număr egal de femei şi bărbaţi.

11 iul. 2019, 06:42
Preşedinţia Comisiei Europene: Ursula von der Leyen a trecut un test cu rezultat incert

În privinţa Brexitului, ea s-a declarat pregătită să acorde mai mult timp Regatului Unit, în contextul în care divorţul de Londra, prevăzut iniţial la 29 martie 2019, a fost amânat până la 31 octombrie.

”Dacă Regatul Unit are nevoie de mai mult timp, sunt de acord să-i acord mai mult timp. Un Brexit fără acord ar fi catastrofal”, a declarat cea care ar putea să devină prima preşedintă a CE. Ea a apărat acordul negociat de Cei 27 şi Theresa May, dar pe care Parlamentul britanic l-a respins în trei rânduri.

Pentru a-i succede luxemburghezului Jean-Claude Juncker la 1 noiembrie, această apropiată a cancelarului Angela Merkel este necesar să-i convingă pe aleşii europeni, mai degrabă frustraţi de modul în care a fost desemnată, potrivit news.ro.

Ea este necesar să obţină o majoritate absolută în PE – de 374 de mandate – şi nu de 376, dată fiind absenţa a trei aleşi catalani. Însă acest rezultat nu este ca şi obţinut în prezent, după ce liderii UE au desemnat-o la 2 iulie într-un summit european cu o durată fără precedent, de trei zile, care au provocat o surpriză şi i-au sfidat pe candidaţii prezentaţi de europarlamentari.

Pentru a fi confirmată, von der Leyen, în vârstă de 60 de ani, în prezent ministrul german al Apărării, trebuie să obţină sufragiile a trei grupuri mari – al Partidului Popular European (PPE, al său, de 182 de aleşi), socialist (S&D, 154 de aleşi) şi Renew Europe (liberal, de centru, 108 aleşi). Ea vrea să schimbe regula şi să ceară formarea primei Comisii Europene din istorie total paritară, cu tot atâţia bărbaţi câte femei.

În dosarul ultrasensibil al migraţiei, ea a pledat în favoarea unei consolidări mai rapide a agenţiei europene de grăniceri şi Pază de Coastă Frontex. ”Cred că să avem 10.000 de persoane care să lucreze la Frontex în 2027 este prea târziu. Trebuie să fie mai devreme”, a spus ea, conform news.ro.

Cu privire la alt subiect mare al campaniei alegerilor europene – lupta împotriva modificărilor climatice, ea şi-a exprimat dorinţa ca Europa să fie ”primul continent neutru” în cărbune în 2050.

Pentru moment, votul în PE, la Strasbourg, cu privire la candidatura sa este prevăzut marţea sau miercurea viitoare, dar nu este exclus ca von der Leyen să vrea săamâne această alegere în seprembrie