Preşedinţia explică de ce a acordat titlul de „Luptător cu Rol Determinant” unui condamnat la închisoare

Preşedintele Klaus Iohannis a acordat, miercuri, titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” unui număr de 505 persoane. Pe listă se află şi Florentin Scaleţchi, condamnat la închisoare pentru trafic de influenţă. Administrația Prezidențială a explicat, într-un comunicat, în ce condiţii a acordat şeful statului titlurile celor peste 500 de persoane, între care şi Florentin Scaleţchi.

10 sept. 2015, 05:40
Preşedinţia explică de ce a acordat titlul de „Luptător cu Rol Determinant” unui condamnat la închisoare

Florentin Scaleţchi, fost preşedinte al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului,  a fost condamnat, în 2013, la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Potrivit DNA, în cursul anului 2005, în calitate de preşedinte al OADO, Florentin Scaleţchi ar fi pretins de la o persoană, care ulterior l-a denunţat, suma de 20.000 de euro. Scaleţchi ar fi primit, în trei tranşe, echivalentul acestei sume reprezentând 24.000 de dolari. În schimb, acesta a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, pentru reducerea, la judecarea recursului, a pedepselor ce fuseseră aplicate denunţătorului de către instanţa inferioară, au spus anchetatorii.

Scaleţchi se numără printre cei care au primit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind conferirea acestui titlu unui număr de 505 revoluţionari.

După anunţul privind emiterea decretului, Administraţia Prezidenţială a revenit cu explicaţii. Astfel, într-un comunicat de presă, Preşedinţia susţine că titlul de „Luptător cu Rol Determinant” a fost instituit prin OUG 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptători care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.

Actul normativ prevede că propunerile pentru acordarea acestui titlu au fost înaintate de Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989, cu avizul Comisiei parlamentare a Revoluționarilor din Decembrie 1989.

Conform documentației transmise Administrației Prezidențiale, procedura s-a desfășurat la nivelul instituțiilor abilitate de lege. Aceasta include analiza dosarelor personale, iar decizia acordării acestui titlu, în urma verificărilor, revine în totalitate, din punctul de vedere al legalității și oportunității, Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989 și Comisiei parlamentare a revoluționarilor din Decembrie 1989. Acestea din urmă sunt singurele organisme în măsură să ofere clarificări suplimentare.

În temeiul OUG 95/2014, constatând respectarea îndeplinirii procedurilor legale, Președintele României a emis decretul privind acordarea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”, mai precizează Administrația Prezidențială.

Printre cei care au primit acest titlu de „Luptător cu rol determinant”se află şi actorul Alexandru Arșinel, Gelu Voican Voiculescu și fostul parlamentar Grigore Zanc

CITEŞTE ŞI: Alexandru Arşinel vrea încă o pensie de revoluţionar. Veniturile lui actuale depăşesc 6.000 de euro pe lună