Preşedinţia şi Comisia de la Veneţia organizează o conferinţă despre relaţia putere-opoziţie în democraţie

Administraţia Prezidenţială, împtreună cu Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei organizează joi şi vineri, la Palatul Cotroceni, conferinţa internaţională "Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie", ale cărei lucrări vor fi deschise de către preşedintele Klaus Iohannis.

04 apr. 2017, 11:26
Preşedinţia şi Comisia de la Veneţia organizează o conferinţă despre relaţia putere-opoziţie în democraţie

„Este o conferinţă care îşi doreşte să sublinieze importanţa cooperării între majoritatea politică şi opoziţie într-o societate echilibrată, pluralistă, cu respectarea normelor statului de drept şi regulile unei democraţii. Conferinţa este concepută ca un suport teoretic pentru un raport, pentru că la finalul acestei conferinţe, Comisia de la Veneţia va întocmi un raport, la solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei, un raport care ar trebui să traseze câteva direcţii principale în legătură cu modul în care majoritatea politică ar trebui să se comporte şi să interacţioneze cu opoziţia”, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

La eveniment vor participa 100 de persoane, printre care raportori şi membri ai Comisiei de la Veneţia şi ai secretariatului Comisiei, reprezentanţi ai statelor membre ale Consiliului Europei, în special reprezentanţi ai Parlamentelor naţionale europene, reprezentanţi ai mediului academic şi alţi experţi în domeniu, oficiali români, reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, aflate la guvernare, dar şi în opoziţie, reprezentanţi ai societăţii civile, corp diplomatic străin acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului şi mass-media.

Klaus Iohannis va deschide lucrările acestei conferinţe joi, la ora 15.30, cu un discurs, care va fi urmat de discursuri ale Secretarului General Adjunct al Consiliului Europei, preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi preşedintelui Comisiei de la Veneţia.

Preşedintele va avea discuţii, în marja acestei conferinţe, cu şefii acestor instituţii

„Încă un lucru, pe care probabil l-aţi sesizat – participarea de excepţie a conducerii Consiliului Europei, ceea ce subliniază încă o dată importanţa pe care această instituţie o acordă României, domnului Preşedinte Klaus Iohannis, şi desigur acestei teme, democraţia”, a mai precizat Dobrovolschi.

Declaraţia purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, transcrisă de Administraţia Prezidenţială:

„Bună ziua!

Vă mulțumesc pentru că sunteți aici, la această declarație de presă! Vreau să vă informez în legătură cu un eveniment important, care va avea loc în această săptămână sub patronajul Președintelui României și al Secretarului General al Consiliului Europei.

Așadar, Administrația Prezidențială, alături de Comisia de la Veneția și cu sprijinul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, va organiza la Palatul Cotroceni, în această săptămână, în perioada 6-7 aprilie, Conferința Internațională «Interacțiunea între majoritatea politică și opoziție într-o democrație».

Este o conferință care își dorește să sublinieze importanța cooperării între majoritatea politică și opoziție într-o societate echilibrată, pluralistă, cu respectarea normelor statului de drept și regulile unei democrații. Conferința este concepută ca un suport teoretic pentru un raport, pentru că la finalul acestei conferințe, Comisia de la Veneția va întocmi un raport, la solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei, un raport care ar trebui să traseze câteva direcții principale în legătură cu modul în care majoritatea politică ar trebui să se comporte și să interacționeze cu opoziția.

Aș vrea să vă dau câteva detalii în legătură cu organizarea acestui eveniment și, așa cum v-am precizat deja, în primul rând aș preciza faptul că se desfășoară aici, la Palatul Cotroceni, între 6 și 7 aprilie. De asemenea, faptul că pregătirile au început încă de la jumătatea anului trecut, când Președintele României a acceptat propunerea din partea Comisiei de la Veneția de a găzdui aici, la București, această conferință.

Aș vrea să spun faptul că la eveniment vor participa 100 de persoane și sunt invitați raportori și membri ai Comisiei de la Veneția și ai secretariatului Comisiei, reprezentanți ai statelor membre ale Consiliului Europei, în special reprezentanți ai Parlamentelor naționale europene, reprezentanți ai mediului academic și alți experți în domeniu, oficiali români, reprezentanți ai partidelor politice parlamentare, aflate la guvernare, dar și în opoziție, desigur, reprezentanți ai societății civile, corp diplomatic străin acreditat aici, la București, reprezentanți ai Curții Constituționale, Avocatul Poporului, mass-media. Despre capitolul mass-media vă voi oferi la final câteva informații importante despre modul în care vom interacționa în cadrul acestui eveniment.

Domnul Președinte Klaus Iohannis va deschide lucrările acestei conferințe joi, la ora 15:30, printr-un discurs. Vor fi mai fi, de asemenea, discursuri susținute de Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și Președintele Comisiei de la Veneția.

De asemenea, aș sublinia faptul că domnul Președinte va avea discuții, în marja acestei conferințe, cu șefii de instituții pe care i-am enumerat ceva mai sus.

Și încă un lucru, pe care probabil l-ați sesizat – participarea de excepție a conducerii Consiliului Europei, ceea ce subliniază încă o dată importanța pe care această instituție o acordă României, domnului Președinte Klaus Iohannis, și desigur acestei teme, democrația.