Presupusul ucigaş al viceconsului turc la Erbil Osman Köse a fost arestat

Autorităţile din Kurdistanul irakian au anunţat, sâmbătă, arestarea suspectului în asasinarea viceconsului turc Osman Köse, relatează AFP.

20 iul. 2019, 15:41
Presupusul ucigaş al viceconsului turc la Erbil Osman Köse a fost arestat

Mazloum Dag, născut în 1992 şi originar din Diyarbakir (Turcia) a fost arestat de „poliţie şi forţele contraterorism”, a anunţat Consiliul de Securitate din Kurdistan, fără a oferi alte informaţii.

Serviciile kurde irakiene de luptă împotriva terorismului îl prezintă ca fiind presupusul autor al atacului de miercuri, în care a fost ucis diplomatul turc Osman Köse, îngropat joi la Ankara, şi doi irakieni, într-un restaurant, la Erbil.

Agenţia turcă de presă Anadolu, de stat, a scris că Mazloum Dag este fratele lui Dersim Dag, o deputată din cadrul principalului partid prokurd din Turcia, HDP, a doua forţă a opoziţiei în Parlament, acuzată cu regularitate de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan de faptul că are relaţii strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Fără să citeze nume, HDP a deplâns, într-un comunicat, faptul că unul dintre deputaţii săi este ”desemnat drept o ţintă din cauza fratelui său”.

Denunţând o ”tentativă de provocare absolut inacceptabilă”, HDP a condamnat ”cu forţă” atacul de la Erbil.

Acest atac armat nu a fost revendicat, însă Ankara a promis un ”răspuns adecvat autorilor acestui atac laş”.

Aripa armată a PKK, calificată drept ”teroristă” de către Ankara, UE şi Statele Unite, a afirmat că nu are vreo legătură cu acest atac armat.

Ankara a anunţat joi că şi-a lansat ”cea mai amplă” operaţiune aeriană împotriva PKK în Kurdistanul irakian, ca represalii faţă de ”atacul crud” de la Erbil.