Preţ benzină şi motorină 28 martie 2022. Cât costă acum litrul de carburant

Carburanţii s-au scumpit, din nou, în benzinăriile din România. Un plin de motorină costă acum cu aproape 60 de lei mai mult decât costa în urmă cu o lună, iar plinul de benzină s-a scumpit cu aproape 42 de lei mai mult.

28 mart. 2022, 14:03
Preţ benzină şi motorină 28 martie 2022. Cât costă acum litrul de carburant

Preţ benzină şi motorină 28 martie 2022. Carburanţii s-au scumpit din nou. Se pare că benzinăriile au uitat de amenzile primite de la autorităţi şi au început să crească iar preţurile.

Preţ benzină şi motorină 28 martie 2022. Cât costă litrul de carburant

Citeşte şi Risc uriaș pentru România! Alimentarea cu petrol și carburanți, în mare pericol

La o benzinărie din Capitală, un litru de motorina standard costă 8,37 de lei, cu şase bani mai mult decât costa pe 11 martie, după controalele făcute de ANPC. Astăzi, pentru un plin de motorină românii ajung să scoată din buzunare cu aproape 60 de lei mai mult decât costa în urmă cu o lună.

Prețurile carburanților depind de doi mari factori: cotațiile internaționale de referință pentru cotațiile produselor petroliere din zona geografică (în cazul României Platt’s Med), care depin în principal de cotațiile petrolului, și de politica de taxare de pe fiecare piață, la care de adaugă componente locale – costuri logistice și operaționale nivelul salarizării, etc.

Preţul barilului de petrol este din nou în creștere. Acesta a ajuns la 120 de dolari . Vorbim de o creştere de 26% în mai puţin de 2 săptămâni.

Faţă de luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 12%. Astăzi, un plin costă cu 42 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile, potrivit Antena3.

Reamintim că la începutul lunii martie românii au format cozi uriaşe la benzinării  de teama că benzina şi motorina se vor scumpi foarte mult în zilele următoare şi că nu vor mai avea de unde alimenta maşinile. Profitând de cererea mare, mai multe benzinării au scumpit în mod nejustificat carburanţii. În unele benzinării din ţară, benzina a fost vândută cu 11 lei litrul.

Citeşte şi Virgil Popescu neagă existenţa unor probleme privind stocurile şi aprovizionarea cu carburanți în România