Preţ carburanţi 23 aprilie 2024. Veste bună pentru şoferi, s-a ieftinit motorina

Scăderea cotațiilor la motorină pare a fi un fenomen global observat în ultima vreme și, potrivit unei analize a Oil Price, care citează mai mulți analiști și traderi, acesdt lucru pare să reflecte o încetinire a creșterii economice globale, susţine Economica.net.
Filip Stan
23 apr. 2024, 09:06
Preţ carburanţi 23 aprilie 2024. Veste bună pentru şoferi, s-a ieftinit motorina

Preţ carburanţi 23 aprilie 2024. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net în acest an, afișează pe data de 23 aprilie 2024 un preț al benzinei standard de 7,39 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,44 lei/litrul.

Așadar, marţi, compania petrolieră a redus prețul motorinei patru bani pe litru și a coborât prețul benzinei cu doi bani pe litru, la trei zile de la precedenta modificare de preț, atunci când s-a ieftinit doar motorina, dar cu șase bani pe litru, menținând prețul benzinei.

Preţ carburanţi 23 aprilie aici

Ca de obicei, este de așteptat ca și celelalte companii să urmeze exemplul liderului pieței. Observăm că, după uiltimele modificări de prețuri, dferența de preț dintre benzină și motorină s-a redus la doar cinci bani pe litru. România, țară în care funcționează trei rafinării care produc carburanți, este importator net de motorină, dar este exportator net de bezină, în condițiile în care dieselul este carburantul majoritar folosit. Din această cauză, dar și din altele, în geneal motorina este mai scumpă la noi decât benzină, o situație diferită față de multe piețe europene.

Preţ carburanţi 23 aprilie 2024. Scăderea cotațiilor la motorină pare a fi un fenomen global observat în ultima vreme și, potrivit unei analize a Oil Price, care citează mai mulți analiști și traderi, acesdt lucru pare să reflecte o încetinire a creșterii economice globale.

Astfel, editorialistul John Kemp de la Reuters a scris recent că speculatorii instituționali și-au lichidat pozițiile pe motorină pe măsură ce prețurile au început să scadă. Acest declin, la rândul său, a fost rezultatul ajustărilor fluxurilor comerciale globale după șirul de atacuri ale navelor efectuate de Houthis din Yemen în Marea Roșie. A durat ceva timp pentru ca această ajustare să se finalizeze, dar acum pare a fi un fapt, iar acest fapt presează prețurile la motorină. De asemenea, se pare că producția de motorină s-a accelerat, eliminând în mare măsură îngrijorările legate de o penurie, așa cum se estima toamna trecută.  Cu toate acestea, nu se poate spune același lucru despre activitatea economică.

Indicele PMI din SUA, un indicator urmărit îndeaproape al creșterii sau declinului în sectorul de producție, a dezamăgit în martie. Acesta s-a situat la 51,9, în timp ce previziunile îl vedeau la 52,5. A fost, de asemenea, o scădere față de februarie, când a fost de 52,2. Orice cifră peste 50 este un semn de creștere, dar se pare că această creștere slăbește și acest lucru se reflectă în prețurile la motorină.

Situația a fost asemănătoare în Europa, ceea ce nu a fost deloc o surpriză, având în vedere dificultățile prin care trece sectorul de producție din UE din cauza costurilor energetice mai mari și a ajutorului insuficient din partea guvernelor. Și acesta ar putea fi motivul pentru care piața motorinei suferă: pentru că economiile funcționează predominant cu motorină.

„Există o slăbiciune reală în piața cu livrare fizică, reflectată în creșterea contango în contractele futures pe motorină (contango este situația în care prețul futures la  oanumită scadență este mai mare decât prețul spot n.red.) „, a declarat săptămâna trecută pentru Bloomberg analistul PVM Tamas Varga.

Ghidul de finanțare pentru investiții în capacități de producție a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd a fost pus în consultare publică. Cum poți accesa programul
Un alt analist, James Noel-Beswick de la Sparta Commodities, a declarat că există motive fundamentale pentru situația de acum a comerțului cu motorină: cererea mai slabă pe piețele cheie, combinată cu o creștere a capacității de producție.

Ar putea să fie totuși un lucru temporar. Kemp de la Reuters a scris din nou, la începutul acestei luni, că o lectură alternativă a PMI realizată de Institute for Supply Management a sugerat o îmbunătățire a activității în martie, în special în sectorul manufacturier. Serviciile, pe de altă parte, au înregistrat o activitate mai slabă. Iar industria serviciilor include sectoare precum agricultura, transporturile și construcțiile – toate acestea fiind mari consumatoare de motorină. Bloomberg a sugerat, de asemenea, că slăbiciunea cererii de motorină – și a prețurilor – ar putea fi un eveniment temporar, foarte asemănător cu situația tensionată de pe această piață de anul trecut, care i-a determinat pe analiști să avertizeze cu privire la posibile penurii încă de acum șase luni.

Faptul că temerile din toamna trecută nu nu s-a materializat este, pe de o parte, o veste bună. Prețurile mai mari la carburanți se transferă asupra consumatorilor, afectând puterea de cumpărare și contribuind la inflație. Dar scăderea prețurilor la motorinei este, de asemenea, un semn al unor economii care se clatină, ceea ce nu este o veste atât de bună, așa cum s-a văzut în Europa, unde scăderea cererii de motorină a însoțit o creștere foarte slabă a PIB-ului care, în economii cheie precum Germania, s-a transformat chiar într-o recesiune.

Importurile de petrol ale Chinei din Rusia au rămas în martie aproape de un nivel record

Rusia a rămas principalul furnizor de petrol al Chinei în martie, în timp ce rafinăriile sale au preluat livrări de petrol Sokol, afectate de sancţiunile occidentale, transmite Reuters.

Importurile de petrol ale Chinei din Rusia, inclusiv livrările prin conducte şi transporturile maritime, au crescut cu 12,5% pe an, până la 10,81 milioane de tone, sau 2,55 milioane de barili pe zi (bpd), luna trecută, potrivit datelor Administraţiei Generale a Vămilor.

Cantitatea este destul de aproape de recordul lunar anterior, de 2,56 milioane bpd, atins în iunie 2023.

Şapte petroliere ruse sancţionate au descărcat petrol Sokol în porturile chineze, în martie, în timp ce Rusia s-a străduit pentru a elimina excesul livrări eşuate, ca urmare a înăspririi sancţiunilor americane.

Peste 10 milioane de barili de petrol furnizaţi de Sahalin-1, o unitate a Rosneft, au stat în depozite în ultimele trei luni, pe fondul dificultăţilor de plată şi a sancţiunilor impuse firmelor de transport maritim şi navelor care transportă ţiţei.

 

Stocurile de ţiţei ruseşti pentru păstrare în rezerve strategice de către CNOOC, companie chineză deţinută de stat, a stimulat şi importurile din Rusia.

Datele companiei de consultanţă Kpler estimează că transporturile maritime din Rusia vor atinge un record de 1,82 milioane bpd, inclusiv 440.000 bpd de petrol Sokol şi 967.000 de bpd de ESPO.

Rusia a fost principalul furnizor al Chinei pe tot parcursul anului 2023, livrând 2,14 milioane bpd, în ciuda sancţiunilor occidentale şi a introducerii unui plafon de preţ după invadarea Ucrainei de către Kremlin, în 2022.

În coordonare cu alţi membri ai OPEC+, Rusia a optat pentru o reducere voluntară a producţiei de ţiţei de 300.000 bpd în primul trimestru al anului, pentru a susţine preţurile energiei.

Importurile chineze din Arabia Saudită, anterior cel mai mare furnizor al Chinei, au totalizat 6,3 milioane de tone în martie, sau 1,48 milioane bpd, în scădere cu 29,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Riadul a declarat că îşi va extinde reducerea voluntară a livrărilor de 1 milion bpd până la sfârşitul lunii iunie, lăsând producţia la aproximativ 9 milioane bpd.

Umbrărescu a preluat contractul reziliat cu o firmă italiană. Peste 500 de muncitori lucrează non-stop pe şantier, salarii colosale oferite de „regele asfaltului”
Cel mai mare exportator din lume a menţinut preţul oficial de vânzare din martie al tipului său emblematic de petrol Arab Light către Asia la 1,50 USD peste media Oman/Dubai, în timp ce Regatul căuta să-şi asigure cota de piaţă.

Importurile efectuate în perioada ianuarie-martie din Malaezia, un punct de transbordare pentru mărfurile sancţionate din Iran şi Venezuela, au crescut cu 39,2%, până la 13,7 milioane de tone, sau 3,23 milioane bpd.

Datele au arătat 375.296 de tone de petrol importate din Venezuela, în urma unui transport rar de 352.455 de tone de ţiţei venezuelean în februarie, pe fondul unei relaxări temporare a sancţiunilor SUA asupra Caracasului. Sancţiunile au fost reimpuse de joi, după ce SUA au declarat că preşedintele Nicolas Maduro nu şi-a îndeplinit angajamentele electorale.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!