Preţ carburanţi. Anunţ important pentru şoferi înainte de weekend, cât costă un plin!

Preţul la motorină este în scădere, faţă de ziua precedentă. În schimb, preţurile la benzină premium şi la GPL staţionează faţă de ziua anterioară.

29 mart. 2024, 10:46
Preţ carburanţi. Anunţ important pentru şoferi înainte de weekend, cât costă un plin!

Preţ carburanţi 29 martie 2024. Preţul la motorină este în scădere, faţă de ziua precedentă. Concret, vorbim despre o scădere a preţului cu trei bani pe litru, iar asta înseamnă că un litru de motorină standard a ajuns să coste între 7,39 şi 7,48 lei, iar un litru de motorină premium a ajuns să coste între 7,75 şi 7,99 lei.

Ajutoare de la Guvern pentru persoanele singure. LISTA cu beneficiarii din 34 de judeţe

Pe de altă parte, preţul pentru un litru de benzină standard a crescut cu patru bani, ceea ce înseamnă că un litru de benzină standard a ajuns să coste între 7,13 şi 7,24 lei.

Preţ carburanţi. Preţurile la benzină premium şi la GPL staţionează, în raport cu cele afişate în ziua precedentă. Un litru de benzină premium costă între 7,65 şi 7,89 lei, iar un litru de GPL costă între 3,31 şi 3,35 lei.

Vouchere facturi 2024. Cardurile de energie, valabile până la 31 mai 2024. Decizie de ultimă oră în Guvern

Rusia a crescut importurile de benzină din Belarus, după atacurile ucrainene asupra rafinăriilor sale

Rusia a crescut importurile de benzină din Belarus, în martie, pentru a combate riscul penuriei pe piaţa sa internă din cauza reparaţiilor neprogramate la rafinăriile ruseşti după atacurile cu drone, au declarat miercuri patru surse industriale şi comerciale, citate de Reuters.

De obicei, Rusia este un exportator net de combustibil şi un furnizor pe pieţele internaţionale, dar perturbarea activătăţilor sale de rafinare a forţat companiile petroliere să importe.

Rusia a interzis deja exporturile de benzină de la 1 martie pentru a încerca să asigure suficient combustibil pentru piaţa sa internă, după atacurile repetate cu drone ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti, care au avut loc de la începutul anului.

Rusia importă în mod normal foarte puţin combustibil din Belarus, deşi a apelat la această ţară în perioada august-octombrie a anului trecut, când s-a confruntat cu o penurie de combustibil care a dus la o creştere rapidă a preţurilor benzinei şi a determinat o nouă interzicere a exportului de produse petroliere.

Anul acesta, Rusia a crescut din nou importurile de benzină din Belarus, iar în prima jumătate a lunii martie acestea au ajuns la aproape 3.000 de tone, au declarat surse Reuters familiare cu statisticile.
În februarie, Rusia a importat 590 de tone de benzină, în timp ce în ianuarie nu au existat transporturi din Belarus.

Două surse din industrie, care au cerut anonimatul deoarece nu erau autorizate să vorbească în public, au spus că au loc discuţii privind importurile suplimentare între guverne şi companiile petroliere.

Una dintre surse a spus că discuţiile au fost dificile, deoarece Belarus acordă prioritate exporturilor de combustibil pe pieţele internaţionale.

Cantitatea cerută de Rusia va depinde de stadiul reparaţiilor la rafinării, a spus o altă sursă.

Companiile petroliere ruse pot creşte livrările de petrol către rafinăriile din Belarus în schimbul unor produse petroliere suplimentare pentru aprovizionarea Rusiei, au spus surse din industrie.

Belarus îşi exportă, în general, produsele petroliere prin porturile baltice ruseşti pe pieţele internaţionale, în baza acordurilor de tranzit pe termen lung între state.

Belarus are două rafinării de petrol – rafinăria de petrol Naftan din Novopolotsk şi rafinăria de petrol Mozyr.

Fiecare are o capacitate de 12 milioane de tone pe an (aproximativ 240.000 de barili pe zi), dar de obicei funcţionează la o capacitate mai mică, fiecare rafinând aproximativ 9 milioane de tone pe an (aproximativ 180.000 de barili pe zi).

Nu este clar cât de mult poate creşte Belarus producţia şi surse din industrie au spus că există blocaje tehnice.

Ministerul Energiei al Rusiei şi compania petrolieră de stat Belneftekhim din Belarus, care operează ambele rafinării din republică, nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Nici Rosneft, Lukoil, Tatneft şi Gazpromneft din Rusia, toţi principalii furnizori de petrol pentru Belarus şi operatori de benzinării din republică nu au comentat.

Rafinăriile din Belarus folosesc în mare parte petrol rusesc ca materie primă, în timp ce companiile petroliere ruse, care au filiale din Belarus, cumpără, de asemenea, benzină de la rafinării pentru a-şi aproviziona staţiile de combustibil din Belarus.