Preţ carburanţi în Europa. Câţi litri de benzină poate cumpăra un român cu salariul mediu. Harta locurilor cu cele mai mari scumpiri

Deşi preţurile carburanţilor au crescut enorm în România, un litru de benzină ajungând să coste peste 8 lei, ţara noastră are în continuare unul dintre cele mai mici preţuri din Europa, dacă ne raportăm la euro. Cu toate astea, pentru mulţi români mersul cu maşina a devenit un lux.

15 iul. 2022, 19:15
Preţ carburanţi în Europa. Câţi litri de benzină poate cumpăra un român cu salariul mediu. Harta locurilor cu cele mai mari scumpiri

Preţ carburanţi în Europa. În prima jumătate a anului 2022, multe țări din regiunea noastră au înregistrat creșteri record ale prețurilor la benzină. O analiză a celor de la Picodi.com arată câţi litri de benzină poate cumpăra un român care are un salariu mediu.

Preţ carburanţi în Europa. Unde se vinde cea mai scumpă benzină

În luna iunie, prețul mediu al unui litru de benzină în România a fost de 8,58 de lei. Preţul este cu 34,4% mai mare decât în ianuarie, atunci când, în medie, un litru de benzină costa 6,38 lei.

Citeşte şi Cât de mult s-a ieftinit benzina, după ce barilul de petrol a scăzut de la aproape 140 de dolari, la 98 de dolari. Care sunt prețurile în București

În aceste condiţii, potrivit unei analize a celor de la Picodi.com, un român cu salariul mediu poate cumpăra undeva la 463 de litri de benzină, adică cu 100 de litri mai puţini decât puteau cumpăra în urmă cu trei ani.

Şoferii din Elveţia pot cumpăra cu un salariu mediu 2 455 litri de benzină, cei din Luxemburg 1 943 litri, iar cei din Danemarca vor putea cumpăra 1 502 litri.

O creștere și mai severă a prețului poate fi resimțită de proprietarii de mașini din Spania (+40,8%), Moldova (+53%), Austria (+45,7%) și Ucraina (+63,3%).

Kazahstanul este singura țară din Europa (parțial), unde benzina s-a ieftinit ușor (−0,7%).

În prezent, norvegienii, finlandezii și danezii plătesc cel mai mult pentru combustibil, respectiv 2,56 euro/litru, 2,5 euro/litru și 2,48 euro/litru.

În România, după conversia în euro, prețul benzinei este unul dintre cele mai mici din Europa – locul 30 din 43 de țări luate în calcul, la 1,73 euro/litru. De prețuri scăzute la benzină se pot bucura și cetățenii din Rusia (0,84 euro/litru) și Belarus (0,68 euro/litru).

Cu cât a crescut prețul benzinei în ultimele luni

Ianuarie 2022 – 6,38 lei/litru

Iunie 2022 – 8,58 lei/litru
– în doar 6 luni prețul benzinei a crescut cu 34,4%

Citeşte şi Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Va fi o iarnă complicată. Avem depozitele de gaze la 49%