Preţul alimentelor a înregistrat luna iunie cea mai mare creştere din ultimii patru ani

Publicat: Joi, 07 Iulie 2016 14:25 // Actualizat: Joi, 07 Iulie 2016 14:25 // Sursa: romaniatv.net

Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial a înregistrat în luna iunie un avans de 4,2%, cea mai mare creștere lunară din ultimii patru ani, în principal ca urmare a unei majorări semnificative a prețurilor la zahăr, a anunțat, joi, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citată de Reuters.

Foto: newspascani.com

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna ianuarie 2016, acest indice a atins cea mai scăzută valoare din ultimii șapte ani, însă, ulterior, a crescut timp de cinci luni consecutive, ajungând în luna iunie 2016 la un nivel de 163,4 puncte.

Pe categorii de produse, prețurile la zahăr au urcat cu 14,8% în luna iunie, din cauza ploilor abundente care au împiedicat recoltarea trestiei de zahăr, și au redus randamentele în Brazilia, primul producător mondial. Vremea ploioasă a redus și cantitatea de zahăr ce poate fi extrasă din fiecare tonă de trestie, ceea ce i-a determinat pe producători să direcționeze o cantitate mai mare de trestie de zahăr spre producția de etanol, stimulând și mai mult prețurile la zahăr.

De asemenea, prețurile la cereale au crescut cu 2,9% comparativ cu luna mai, în principal ca urmare a majorării prețurilor la porumb. Prețurile produselor lactate au urcat cu 7,8%, iar cele la carne s-au majorat cu 2,4%. În schimb, indicele prețurilor la uleiuri vegetale a avut o evoluție contrară tendinței generale, înregistrând o scădere de 0,8% comparativ cu luna mai.

În paralel, FAO și-a îmbunătățit joi estimările privind producția mondială de cereale în sezonul 2016 — 2017, până la 2,544 miliarde tone, cu 15,3 milioane de tone mai mare decât recolta de anul trecut, dar sub recolta record din 2014.

Această revizuire se datorează în principal îmbunătățirii estimărilor privind producția mondială de grâu, care ar urma să ajungă la 732 milioane tone, cu aproximativ 1% mai mare decât previziona luna trecută, ca urmare a evoluțiilor meteo favorabile din Uniunea Europeană, Rusia și SUA.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
preţ alimente creştere preţ alimente iunie preţul alimentelor
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 iul 14:36
...lunară din ultimii patru ani, în principal ca urmare a unei majorări semnificative a prețurilor la zahăr, a anunțat, Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8426
RON
30 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H