Prețul carburanților crește alarmant. Petrom scumpește iar benzina și motorina

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut prețul benzinei și motorinei, la două zile de la precedenta scumpire a carburanților. Scumpirea este mai mare decât cea cu care ne obișnuise compania.

24 ian. 2023, 09:51
Prețul carburanților crește alarmant. Petrom scumpește iar benzina și motorina

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afișat marți, 24 ianuarie 2023, un preț al benzinei standard de 6,58  lei/litru, în timp ce litrul de motorină a ajuns la 7,71 lei. Astfel, marți dimineață Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut prețul benzinei și motorinei cu  9 bani pe litru.

Este o scumpire mai mare decât cele operate de la începutul anului, când prețueile creșteau în general cu 5 bani pe litru, scrie Economica.net.

Precedenta scumpire a avut loc acum două zile, pe 22 ianuarie, și a fost o creștere de preț de cinci bani pe litru, la benzină, care a venit la două zile după o creștere de preț tot de cinci bani pe litru, dar de data aceasta la motorină. De asemenea, cu doar o zi înainte, pe 19 ianuarie, compania a operat o scumpire de cinci bani pentru benzină. Cu două zile înainte, pe 17 ianuarie, compania petrolieră operase o majorare de preț tot de cinci bani pe litru, și la benzină și la motorină. Cu trei zile înainte, pe 14 ianuarie, Petrom a operat o majorare identică – cinci bani pe litru și la benzină și la motorină.

Stațiile OMV comercializează marți benzina standard cu prețuri cuprinse între 6.64 și 6.68 lei/litru, iar motorina standard cu prețuri între 7.77 – 7.80 lei/litru.

Citește și: Preţ carburanţi 1 ianuarie. Benzina şi motorina s-au scumpit de Anul Nou 2023, cât costă de azi un plin

Prețurile petrolului sunt în creștere de la începutul anului, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană, crescând până 84,5 dolari acum câteva zile, dar în ușoară coborâre acum, 84 de dolari, valoare valabilă la momenul redactării acestei știri.

Amintim că, pe lângă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc pe conductă, la 5 februarie va intra în vigoare un nou embargu, pe combustibilii prduși din țiței rusesc.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.