Prețul carburanților, în urcare. Cu cât s-a scumpit plinul de motorină și benzină de la începutul anului

Carburanții continuă să se scumpească, de la începutul anului, după eliminarea subvenției de la Guvern. În ultimele zile, stațiile Petrom au tot ridicat prețurile pentru motorină și benzină.

19 ian. 2023, 09:54
Prețul carburanților, în urcare. Cu cât s-a scumpit plinul de motorină și benzină de la începutul anului

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișează joi, 19 ianuarie 2023, un preț al benzinei standard de 6,44  lei/litru, în timp ce litrul de motorină a ajuns la 7,57 lei.

Așadar, în această dimineață Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut prețul benzinei cu 5 bani pe litru, și a menținut prețul motorinei, potrivit Economica.net. Ultima modificare de preț a avut loc în urmă cu două zile, și a fost o creștere de preț tot de cinci bani pe litru, și la benzină și la motorină.

Citește și: Preţ carburanţi 1 ianuarie. Benzina şi motorina s-au scumpit de Anul Nou 2023, cât costă de azi un plin

Prețurile petrolului sunt în creștere de la începutul anului, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană, crescând până 84,5 dolari acum câteva zile, dar în ușoară coborâre acum, 84 de dolari, valoare valabilă la momenul redactării acestei știri.

Amintim că, pe lângă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc pe conductă, la 5 februarie va intra în vigoare un nou embargu, pe combustibilii prduși din țiței rusesc.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Așadar, plinul de benzină pentru un rezervor de 50 litri a ajuns la 322 lei față de 299 lei cât era la 31 decembrie, înainte de eliminarea subvenției de 50 de bani.

Un plin de motorină s-a scumpit de la 356.5 lei pentru un rezervor de 50 litru la 378.5 lei.