Prețul gazelor naturale din Europa a scăzut la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina. Care este explicația

Veste bună pentru statele europene care importă gaz rusesc: prețurile au ajuns la nivelul de dinaintea declanșării războiului din Ucraina.

19 apr. 2022, 14:12
Prețul gazelor naturale din Europa a scăzut la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina. Care este explicația

Prețurile la gaze continuă să scadă. Marți, în Europa, au ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimele opt săptămâni, de când armata lui Vladimir Putin a tras primele focuri în Ucraina.

Printre principalele cauze referitoare la scăderea prețurilor la gaze se numără scăderea cererii, pe fondul încălzirii vremii, dar și al semnalelor transmise de la Kremlin, că plata în ruble ar putea fi așteptată abia luna viitoare, informează Bloomberg.

Cotațiile futures la gaze au coborât marți, 19 februarie, la Bursa de la Amsterdam cu până la 12%, la prețul de 84 de euro pentru megawatt/h, cel mai redus nivel după 23 februarie 2022, cu o zi înainte de debutul invaziei Ucrainei.

Încă un declin consistent a fost înregistrat joi, 14 aprilie, o scădere a prețului cu 9,2%.

 

Care sunt perspectivele cu privire la livrările de gaz

 

Europa nu a găsit o alternativă la gazele rusești. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a anunțat luni, 18 aprilie, că Europa „mai are timp” să achite în ruble pentru livrările de gaze rusești până în aprilie, dar data scadentă ar fi la finalul primăverii, în mai.

Cererea de gaze naturale în Europa ar urma să scadă și în săptămânile următoare, estimează analiștii de la compania Maxar.

„Preţul gazelor naturale a scăzut pe măsură ce fundamentele pe termen scurt s-au relaxat”, a transmis Edmund Siau, analist şef pentru gaze şi GNL la firma de consultanţă FGE. Distrugerea cererii şi trecerea la gaze lichefiate au redus presiunile la adresa preţurilor europene la gaze naturale însă planează în continuare spectrul competiţiei din Asia.

„Traderii se întreabă ce va face Asia cu carantinele din China şi care est planul pentru refacerea stocurilor înainte de venirea iernii”, a mai declarat Edmund Siau.

 

Ce spun politicienii români despre independența României față de gazele rusești

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că independenţa României faţă de gazul rusesc este asigurată începând din 2023.

Marcel Ciolacu a estimat că legea offshore ar putea trece de Parlament în două-trei săptămâni. De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a transmis un mesaj tranşant Rusiei că „nu ne schimbăm viaţa în funcţie de mofturile lui Putin”

„O să o băgăm pe procedură de urgenţă. A intrat la prima Cameră sesizată, la Senat. Eu estimez în maximum două-trei săptămâni, în funcţie de cât stă la Senat, va trece şi merge către promulgare”, a declarat Marcel Ciolacu, la RFI.