Preţul gazelor naturale pentru populaţie ar putea creşte cu 6-7%, de la 1 iulie

Publicat: Vineri, 20 Martie 2015 15:28 // Actualizat: Vineri, 20 Martie 2015 15:28 // Sursa: romaniatv.net

Preţul gazelor naturale pentru populație ar putea creşte cu 6-7%, de la 1 iulie 2015, în urma discuţiilor pe care ANRE le va avea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, a declarat, vineri, într-o dezbatere de specialitate, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.

"Avem o hotărâre de Guvern care expiră la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie să se dea altă hotărâre de Guvern și să se stabilească prețurile pentru etapele următoare ale aplicării calendarului (de liberalizare a prețului gazelor, n.r.). Se pune problema să modificăm calendarul după evenimentele reale. Calendarul inițial spunea că se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare, n.r.), ori noi, pe piața liberă, avem 90 lei/MWh și prețul are tendință de scădere. Nu avem cum să mai mergem peste nivelul pieței", a explicat Havrileț, potrivit Agerpres.

Președintele ANRE a precizat că va fi întocmit un calendar de liberalizare a prețului la gaze prin care să fie înlocuite previziunile din anul 2011 cu cele din prezent.

Citeşte şi: ANI: Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, se află în incompatibilitate

"Vom face un alt calendar (de liberalizare a prețului la gaze, n.r.), la care să înlocuim previziunile din anul 2011 cu cele de acum. Practic, nu mai ajunge prețul internațional (la gaze, n.r.) la 500 de dolari, cum era atunci. Se face o updatare. Am obținut între timp o valoare de piață, de 90 de lei/MWh. Ne așteptăm că, în timpul verii, să ajungă sub acest nivel. Atunci, ne raportăm pentru liberalizare să ajungem la prețul liber de piață. Când ajungem la prețul liber de piață, nu mai putem noi să îl controlăm. Acum este 90 de lei/MWh pe piața liberă", a spus Niculae Havrileț.

Calendarul de liberalizare a prețului gazelor, convenit de către Guvern cu Comisia Europeană, prevede încheierea acestui proces la 31 decembrie 2018.

O dezbatere privind opțiunile României în discuțiile la nivel european privind reformarea schemei de comercializare a drepturilor de emisii de gaze cu efect de seră și poziția pe care o poate avea România în cadrul negocierilor europene pentru această reformă este organizată, vineri, la București.

Evenimentul face parte dintr-un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
anre creste pretul gazelor gaz pret gaze
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 mar 17:29
...Internaţional şi ai Comisiei Europene, a declarat, vineri, într-o dezbatere de specialitate, Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
20 mar 16:10
...Preţul gazelor naturale pentru populație ar putea creşte cu 6-7%, de la 1 iulie 2015, în urma discuţiilor pe care … mai mult Citeste articolul la sursa: ...
20 mar 15:51
...class="ftpimagefix" style="float:left"> Preţul gazelor naturale pentru populație ar putea creşte cu 6-7%, de la 1...
20 mar 15:40
...lt IE 9]>
var td_blocks = []; //here we store all the items for the current page

//td_block class - each ajax block uses a object of this class for requests
...
20 mar 15:38
...Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, a declarat, vineri, într-o dezbatere de specialitate, Citește mai departe… Source: romaniatv.net
Cuvinte Cheie:...
1
EUR
4.8746
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H