Preţul legumelor de sezon s-a dublat faţă de anul trecut. „Să putem avea profit, trebuie să scumpim şi noi produsele”

Legumele de sezon costă mai mult cu 50% faţă de anul trecut. Legumicultorii avertizează că preţurile vor fi şi mai mari, din cauza secetei şi a valului de scumpiri care a afectat România în ultima perioadă.

05 aug. 2022, 09:44
Preţul legumelor de sezon s-a dublat faţă de anul trecut. „Să putem avea profit, trebuie să scumpim şi noi produsele”

Preţul legumelor de sezon s-a dublat faţă de anul trecut. Roşiile, castraveţii şi ardeii se numără printre legumele pentru care scoatem mai mulţi bani din buzunare atunci când mergem la piaţă.

Preţul legumelor de sezon s-a dublat. Avertismentul legumicultorilor

Un legumicultor dintr-o localitate de lângă Bucureşti spune că, dacă luna trecută vindea kilogramul de roşii cu 4-5 lei, acum preţul este dublu.

Citeşte şi Culturile de porumb ale UE, în pericol din cauza secetei prelungite. Trei sferturi din teritoriul României este afectat. Estul Germaniei poate pierde toată recolta

„Este un preţ acceptabil la 7-8 lei kilogramul de roşii. Nu au bani cumpărătorii şi cum spun că este scump, dar nu este. S-au scumpit toate alea. Curentul, motorina, tot ce folosim noi s-au scumpit”, a explicat legumicultorul, potrivit observatornews.ro. 

De asemenea, şi ardeii s-au scumpit foarte mult. Un kilogram costă 10 lei, dublu faţă de anul trecut. Legumicultorii avertizează că preţurile urmează să mai crească.

„Zece lei kilogramul de ardei. Mai mult faţă de anul trecut. O să fie mai scumpe şi asta pentru că şi investiţia noastră este mult mai scumpă. Cu scumpirile din ultimul timp, au crescut toate. Să putem avea profit, trebuie să scumpim şi noi produsele”, a mai explicat legumicultorul.

Deşi pieţele sunt pline de legume româneşti, clienţi sunt tot mai puţini.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, spune că preţurile legumelor nu sunt deloc mari în raport cu munca legumicultorului. Acesta spune că nu negociază niciodată pretul la tarabă şi că dă atât cât îi cere fermierul.

„Eu la legume am un preţ al respectului. Petre Daea se opreşte acolo unde vine un legumicultor şi se duce la el. Îi spun, nu alege, că ştiu cum se fac, cu câtă greutate. Cât îmi cere, atât îi dau. Ştiţi de ce? Pentru că e o muncă extraordinară, pentru că este extraordinară munca lui, efortul lui”, a declarat ministrul Agriculturii.

De asemenea, acesta îi îndeamnă pe români să ocolească tarabele cu legume din import şi să cumpere doar produse autohtone.

„De regulă, unde plec în teren şi dacă rămân seara într-un oraş, a doua zi dimineaţă mă trezesc în piaţă. Pentru că acolo este oglinda activităţii noastre. Şi am văzut peste tot pe unde am fost – e adevărat nu am fost peste toate că nu m-a prins noaptea. am mai dormit şi în maşină, în câmpuri, între oraşe, cu domnul director, că nu ne ajungea ziua – unde am intrat şi din datele pe care le avem, avem legume”, a mai spus Petre Daea.

Citeşte şi Val de scumpiri din cauza secetei. Previziuni sumbre pentru români din toamnă