Preţul petrolului a revenit sub 40 de dolari pe baril

Publicat: Miercuri, 16 Martie 2016 13:57 // Actualizat: Miercuri, 16 Martie 2016 13:57 // Sursa: romaniatv.net

Preţul petrolului a revenit sub pragul de 40 de dolari pe baril şi a scăzut, marţi, cu 2%, pe fondul temerilor investitorilor privind supraproducţia de ţiţei în raport cu evoluţia modestă a cererii. Economiştii Morgan Stanley, una dintre cele mai influente bănci de investiţii din lume, se arată convinşi că avansul economiei globale nu va accelera în acest an şi estimează o şansă de 25% să fim loviţi de o nouă recesiune mondială.

Foto: ziaruldeiasi.ro

Analiştii băncii americane văd o situaţie economică dificilă în ţările dezvoltate - SUA, Europa, Japonia - la mai puţin de două săptămâni după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra riscului frânării creşterii economice globale şi a anunţat guvernele că se impun măsuri.

Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a şocat pieţele cu o nouă rundă de măsuri agresive de relaxare a politicii monetare. BCE a redus dobânda de politică monetară la 0%, a împins dobânda pentru facilitatea de depozite overnight la -0,4% şi a extins programul de relaxare cantitativă la 80 miliarde de euro pe lună, o nouă încercare disperată a instituţiei conduse de Mario Draghi de a relansa creditarea şi a revigora creşterea economică în Europa. Totodată, BCE a anunţat introducerea de noi programe de tip LTRO, facilitatea de finanţare pe termen lung pentru bănci lansată în premieră la finele lui 2011, la apogeul crizei datoriilor de stat. Şocant este că dobânda de la care pornesc licitaţiile pentru finanţarea disponibilă în cadrul noilor runde de LTRO vor porni de la dobânda de referinţă pentru depozitele overnight, de -0,4%.

Economia UE, principalul partener al României şi cea mai importantă destinaţie a exporturilor ţării noastre, este împotmolită într-o stagnare prelungită, marcată de şomaj ridicat, inflaţie aproape zero şi investiţii puţine şi modeste.

Citeşte mai mult pe economica.net

Citeşte şi Preţul motorinei a crescut spectaculos. Scumpire cu nouă bani, în doar două zile

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Banca Centrală Europeană BCE petrol pret petrol
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 mar 15:58
...investitorilor privind supraproducţia de ţiţei în raport cu evoluţia modestă a cererii. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
16 mar 14:08
... Preţul petrolului a revenit sub pragul de 40 de dolari pe baril şi a scăzut, marţi, cu 2%, pe...
1
EUR
4.8286
RON
04 Apr
noapte 4 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H