Petrolul explodează. Preţul barilului, la maximum ultimilor trei ani şi jumătate

Informaţiile potrivit cărora o conductă de petrol din Arabia Saudită a explodat a dus preţul ţiţeiului la cel mai mare nivel din iulie 2008.

02 mart. 2012, 08:32
Petrolul explodează. Preţul barilului, la maximum ultimilor trei ani şi jumătate

Preţul petrolului Brent a explodat joi, crescând cu 5,74 dolari, până la 128,4 dolari barilul, înregistrând astfel cel mai înalt nivel din iulie 2008, pe fondul unor informaţii apărute joi la televiziunea publică din Iran, informează CNN. Potrivit televiziunii, în Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume, a explodat o conductă. Preţul a fost influenţat şi de temerile că Iranul ar putea întrerupe transporturile de ţiţei prin Strâmtoarea Hormuz. ”Cred că cea mai mare problemă vine de pe lanţul de distribuţie, sau din teama că vor exista probleme cu aprovizionarea. În consecinţă, nu sunt sigur ce va ajuta în următoarea perioadă”, spunea miercuri Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federale a SUA.

Şeful Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Europeană, Angel Gurria, a declarat însă pentru CNN că preţul petrolului nu are legătură cu aprovizionarea sau cererea. „Este vorba de o situaţie geopolitică, iar problema se poate rezolva numai la acel nivel”, crede acesta.

Chiar dacă îngrijorările din Orientul Mijlociu au un efect pe termen scurt, preţul tot mai mare al ţiţeiului rămâne o problemă în contextul în care, atât China cât şi alte state în curs de dezvoltare au nevoie de cantităţi tot mai mari de petrol. În ultimii doi ani, consumul din China a crescut cu aproximativ 5% anual, în timp ce SUA a rămas la nivelul anului 2010. În urmă cu 2 ani, China consuma 9,4 milioane de barili pe zi, adică jumătate din cantitatea folosită de SUA. „Pe lângă faptul că numărul de autoturisme din China este în creştere, orice produs pe care îl cumperi este făcut din plastic sau din materiale sintetice provenite din China. Or, aceste materiale sunt realizate cu petrol”, a explicat Patrick Chovanec, de la Universitatea Tsinghua.

După SUA şi China, Japonia este şi ea un consumator important, cu un necesar de 4,4 milioane de barili pe zi, urmată de India cu 3,1 milioane de barili şi Rusia cu 3 milioane.

Dacă preţul ţiţeiului va continua să crească, analiştii se tem că statele în curs de dezvoltare vor fi extrem de afectate, iar de aici probleme vin în lanţ. Aceasta în condiţiile în care, în plină criză financiară, pentru statele dezvoltate, creşterea economică a ţărilor mai sărace reprezintă un colac de salvare. „Un preţ mare al petrolului va amortiza orice revenire sau creştere economică chiar şi în perioade normale din punct de vedere economic”, a mai spus Gurria.

Vineri dimineaţă, preţul petrolului Brent era de 125,49 dolari barilul.