Preţurile alimentelor au sărit în aer. Guvernul anunţă amenzi şi promite noi plafonări de Crăciun

Ministerul Agriculturii ar urma să vină săptămâna viitoare cu o propunere privind prelungirea schemei de plafonare a prețurilor la alimente de bază, simultan cu extinderea listei de produse, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat azi la începutul ședinței de guvern că îi va cere acest lucru ministrului Agriculturii.

16 oct. 2023, 18:29
Preţurile alimentelor au sărit în aer. Guvernul anunţă amenzi şi promite noi plafonări de Crăciun

Preţurile alimentelor sunt extrem de importante în coşul lunar al bugetului fiecărei familii şi cântăresc enorm în votul care va fi acordat anul viitor. Rata anuală a inflaţiei a scăzut în septembrie la 8,8%, de la 9,4% în august, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2023 comparativ cu luna septembrie 2022 este 8,8%”, arată, joi, datele publicate de INS.

Preţurile alimentelor cu peste 10% mai mari ca în septembrie 2022

Instituţia arată, de asemenea, că rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2021 – septembrie 2022) este 12,6%.

Românii nu vor îngheța de frig în case la iarnă. Burduja: Cu gazele pe care le producem şi cu cele înmagazinate ar trebui să trecem iarna fără importuri

Preţurile alimentelor au crescut cu 10,4% faţă de septembrie 2022, cele ale mărfurilor nealimentare, cu 6,7%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 12,1%.

Faţă de luna august, preţurile de consum au crescut cu 0,8%, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 0,3%, mărfurile nealimentare cu 1% şi serviciile cu 1,1%.

 

Preţurile alimentelor au crescut pentru majoritatea produselor, cartofii înregistrând o creştere de 6,7%. Au mai crescut preţurile la detergenţi (+2,3%), cărţi, ziare şi reviste (+3,6%) şi combustibili (+2%).

S-au scumpit serviciile de apă, canal şi salubritate (+3%), electricitate (+1,6%), chirii (+2%), transportul aerian (+2,8%), servicii poştale (+7,5%).

Ministrul Marcel Boloş a verificat preţurile alimentelor: În Bucureşti au fost aplicate amenzi de 4 milioane lei celor care nu aplică preţuri corecte la alimentele de bază

Amenzi în valoare de 4 milioane lei au fost aplicate celor care nu aplică preţuri corecte la alimentele de bază, în urma controalelor efectuate zilele acestea în Bucureşti de inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală, anunţă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, fără a preciza numele companiilor amendate.

”Amenzi de 4 milioane lei pentru cei care nu aplică preţuri corecte la alimentele de bază. Când Guvernul României a decis plafonarea marjelor de adaos comercial la alimentele esenţiale, am spus că este important ca efectele măsurii să apară pe tot lanţul, de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor. Tocmai de aceea am cerut atenţie maximă, pentru a asigura echitatea şi corectitudinea în mediul economic. Urmare a controalelor efectuate zilele acestea în Bucureşti de inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală, au fost aplicate amenzi în valoare de 4 milioane lei”, anunţă Marcel Boloş, pe Facebook.

Inspectorii antifraudă au sancţionat un operator economic care activează în domeniul distribuţiei de legume-fructe, cu o amendă în valoare totală de 2 milioane de lei pentru depăşirea în mod repetat a cotei de adaos comercial prevăzută de ordonanţă. Este vorba despre un operator economic care este furnizor pentru marile lanţuri de magazine şi majoritatea hypermarket-urilor.

Cumpără româneşte! Ministrul Agriculturii a testat produsele locale la Ziua recoltei din Slatina

De asemenea, un alt distribuitor din Bucureşti a fost amendat cu 2 milioane de lei pentru nerespectarea cotei de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie al unor produse alimentare, cum ar fi fasole uscată, ulei etc.

”Reamintesc că măsura are ca obiectiv final ieftinirea preţului la produsele alimentare printr-o plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final cu 20%. Decizia a venit pentru ca familiile de români să nu fie nevoite să plătească şi 80% mai mult la un produs esenţial, cum ar fi pâinea sau laptele. Scopul nostru este ca oamenii să găsească în magazine preţuri corecte. S-au văzut efectele: produse mai ieftine şi cu 50%”, adaugă ministrul.

El subliniază însă că aceste reduceri de preţuri funcţionează pe termen scurt. ”Pe termen lung este nevoie de creşterea producţiei interne, pentru a determina cu adevărat o scădere a preţurilor. Continuăm să găsim soluţii şi să investim în industria alimentară, pentru ca noi să procesăm ceea ce producem”, spune Boloş.

 

Guvernul vrea prelungirea schemei de plafonare a prețurilor alimentelor de bază și extinderea listei de produse, anunță premierul Ciolacu

Ministerul Agriculturii ar urma să vină săptămâna viitoare cu o propunere privind prelungirea schemei de plafonare a prețurilor la alimente de bază, simultan cu extinderea listei de produse, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat azi la începutul ședinței de guvern că îi va cere acest lucru ministrului Agriculturii.

“Vreau să îi fac o solicitare ministrului Agriculturii Florin Barbu – aș dori ca săptămâna viitoare să vină cu propunerea despre modalitatea de prelungire a schemei de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse, ținând cont că vin sărbătorile de iarnă. La aceste sortimente de bază, peste 90% sunt produse românești. Cred că este o decizie legitimă, așteptată de populație și una care va susține producătorii români”, a spus Ciolacu.

Reamintim că la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

Cotele de adaos comercial pentru  cele 14 grupe de produse alimentare au fost limitate pentru o perioadă de 3 luni, ordonanţa de urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază fiind aprobată de Guvern în data de 30 iunie 2023.

Ciolacu a legat măsura și de noile cifre privind inflația și a mai spus că România va avea la finalul anului inflație de o singură cifră. Declarația vine în contextul în care Institutul Național de Statistică a anunțat ai că rata anuală a inflației a scăzut la 8,8% în septembrie.

“Inflația pe luna septembrie a scăzut la 8,8%. Asta arată că măsurile de plafonare a prețurilor la alimentele de bază produc efectele dorite și sunt convins că direcția aceasta va continua și vom avea, la finalul anului, o inflație cât mai mică, cu o singură cifră”, a spus Ciolacu.

Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2023 comparativ cu luna septembrie 2022 este 8,8%, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Rata anuală a inflaţiei rămăsese la nivelul de 9,4% în august, același comparativ cu luna iulie.

Cele mai mari majorări, în perioada septembrie 2023 – septembrie 2022, au fost înregistrate la servicii (12,10%), în vreme ce prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 10,36%, iar cele ale mărfurilor nealimentare cu 6,68%. Inflația la alimente a înregistrat scăderi în septembrie, în timp ce procentul pentru servicii e mai mare. În august, alimentele erau cu 11,88% mai scumpe decât anul trecut, mărfurile nealimentare erau mai scumpe cu 6,98%, iar serviciile cu 11,72%, față de august 2022. Amintim că guvernul a plafonat adaosul comercial la unele alimente de bază începând cu data de 1 august.

Potrivit actualelor evaluări ale BNR, anunțate după cea mai recentă ședință de politică monetară, rata anuală a inflației va continua să scadă până la finele anului curent în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (august 2023), în principal sub influența efectelor de bază și a corecțiilor descendente ale cotațiilor unor mărfuri, precum și în condițiile recoltei bogate pe plan intern și ale plafonării temporare a adaosului comercial la produse alimentare de bază.