Mii de apartamente noi îşi caută stăpân

Mii de apartamente noi, construite în ansamluri rezidenţiale, zac nevândute în toată ţara, chiar dacă preţurile sunt la jumătatea celor din momentul scoaterii la vânzare. Actorii implicaţi în domeniul imobiliar spun că oferta este depăşită cu mult de cerere.

17 nov. 2011, 09:41
Mii de apartamente noi îşi caută stăpân

Apartamentele care nu şi-au găsit cumpărători, la nivel naţional, sunt de ordinul miilor. Motivul principal este criza. La fel, foarte mulţi clienţi care au apucat să facă plăţi pentru apartamente în ansambluri rezidenţiale care acum au probleme, de genul insolvenţă sau falimente, vor trebui să bată drumurile tribunalelor mult timp pentru a recupera banii„, a spus pentru RTV.net Radu Zilişteanu, doctor în economie.

Situaţia este asemănătoare şi în Bucureşti. Ca număr nu se poate face o cuantificare exactă a apartamentelor care au rămas nevândute şi nici a proprietarilor care au rămas în pagubă.

Nu există răspunsuri certe referitoare la numărul de apartamente disponibile în ansamblurile rezidenţiale noi, datorită faptului că foarte multe proiecte au fost sistate, multe nu au mai fost începute, şi foarte multe sunt în stadiu de construcţie dar nefinalizate şi la care se lucrează în ritm mai lent. Astfel că precontractele semnate acum câţiva ani sunt incerte în acest moment„, a spus Robert Teodorescu, manager în cadrul companiei imobiliare Regatta.

Unele precontractele semnate cu câţiva ani în urmă au fost reziliate, alte au fost amânate sau au rămas încă în vigoare. „Oricum, numărul de apartamente scos la vânzare este cu certitudine mult mai mare decât numărul celor care se califică pentru a putea cumpăra”, a precizat Robert Teodorescu.

Preţurile apartamentelor disponibile este comparabil cu cele de anul trecut, dar mai mici cu cele de la momentul lansării proiectelor cu 30-50%. Chiar şi cu aceste scăderi preţurile rămân tot mari. „Costurile mari la materialele de construcţie şi la achizitia terenului au dus la preţuri mari la vânzare. Azi se construieste mai ieftin, iar terenul este la cel mult 50 % din valoarea din 2008″, aminteşte Robert Teodorescu.

În Bucureşti, potrivit Proiecte.biz, printre ansamlurile care au fost finalizate de doi ani şi care încă mai au apartamente de vânzare se regăsesc Vitan Residence, Stil Residence, Cosmopolis, Perla Nord etc.

„Un alt exemplu de proiect cu probleme este Asmita Gardens, dezvoltatorul a intrat în insolvenţă. Din cele şapte blocuri ale proiectului, patru sunt locuite. Restul de trei blocuri sunt libere”, a mai spus Radu Zilişteanu.


loading...