Prețurile se dezechilibrează pe zi ce trece. Brânza e mai scumpă decât porcul în magazine. „Speculă mare!”

Prețurile au luat-o razna. Românii trebuie să plătească acum mai mult pe brânză decât pe porc. Negustorii de la oraș cer chiar și 45 de lei pe kilogram pentru doar un kilogram de brânză de capră.

26 iul. 2022, 09:34
Prețurile se dezechilibrează pe zi ce trece. Brânza e mai scumpă decât porcul în magazine. „Speculă mare!”

Ciobanii sunt supuși și ei la grele încercări în această perioadă. Cheltuie dublu față de anul trecut pentru furaje, însă, totuși, vând brânza la jumătate de preț față de magazinele din oraș.

La Frăsinet, în Călărași, spre exemplu, ciobanul Florin Manta produce un kilogram de brânză de capră cu 16 – 17 lei și îl vinde cu 22 de lei. Câștigă câte 5 – 6 lei la fiecare kilogram vândut și e foarte mulțumit.

Seceta face probleme și acolo. Ciobanul Florin Manta își scoate acum caprele la câmp doar la plimbare. Nu mai au ce rumega la pășune, motiv pentru care le hrănește în saivan, cum face pe perioada iernii.

„S-a uscat tot, nu mai găsești nimic. Mai adună așa, ce mai adună să zici că nu moare de foame. Dar altfel, trebuie să le dăm acasă. Oaia, mai adună oaia… Dar asta e pretențioasă. Capra e pretențioasă tare de tot. Am pus copiii de au băgat porumb, lucernă… Le dau două mese pe zi, că altfel… nu mai avem producție”, a explicat ciobanul, potrivit Digi24.

Și mâncarea pentru capre e mult mai scumpă acum. Le dă să mănânce porumb și lucernă pentru care plătește de două ori mai mult față de anul trecut.

„Dacă nu le dai d-astea, te duci în faliment. Te trezești peste două luni, trei luni de zile că nu se mai mulg. N-am furat 50 de ani, mă duc acum să fur, să-mi cresc copiii? Mănâncă și ele, mai ciugulim și noi. Ce să facem altceva?”, a mai spus el.

Florin a explicat că plătește dublu față de anul trecut. „Dublu! Am făcut socoteala pe caiet. Anul trecut am luat porumbul cu 80-90 de bani, un leu. Și acum – 2 lei, 2 lei și 20. Lucerna o găseai cu 8 lei, 10 lei, 11 lei cea mai bună calitate, acum nu găsești nici cu 20. Un balot de 20 de kilograme”.

Ciobanul e de părere că prețurile pentru brânză de la oraș sunt nejustificat de mari. „Nu cred! Nu cred chestia asta. Eu produc brânza asta, cu cheltuială de iarnă, cu vară, cu tot, cu tot, o scot la 16 – 17 lei kilogramul. Până la 22, ăla e câștigul meu. De 5 – 6 lei la kilogramul de brânză. Deci, cum ar veni, la kilogramul de lapte câștig și eu un leu. Și făcând socoteala așa… să o dau cu 45? Speculă mare!”.