Previziune sumbră făcută de Gheorghe Mărmureanu după cutremurul de 8 grade din Mexic. Ce a zis despre România

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a comentat în această dimineață seismul de 8 grade care a avut loc în Mexic, în urma căruia au fost emise alerte de tsunami în 7 state din America Centrală.

08 sept. 2017, 13:41
Previziune sumbră făcută de Gheorghe Mărmureanu după cutremurul de 8 grade din Mexic. Ce a zis despre România

Fizicianul a vorbit despre posibilitatea ca un mare cutremur să aibă loc în țara noastră, scrie teotrandafir.com. „Este o magnitudine foarte mare pentru Mexic. Cutremurul din 1985 a fost tot așa de mare, la 100 de kilometri în Pacific.

Citeşte şi Teama de tsunami, după cutremurul din Mexic. Patru insule din Galapagos au fost evacuate

Atunci a fost o catastrofă mare pentru orașul Mexico City. Au căzut blocuri cu 20-30 de nivele. După acest cutremur, Mexic a construit un sistem de avertizare seismică și aveau timp peste 100 de secunde”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, director onorific INFP, la Antena 3.

Gheorghe Mărmureanu spune că, în ceea ce privește România, deocamdată, „situația este stabilă”, dar nu exclude posibilitatea producerii unui cutremur. „După 4 martie, va urma totuși un cutremur de mare adâncime”.

România, pândită de cutremure?

România a fost lovită în ultimul de un cutremur semnificativ ca intensitate: de 5,4 grade în decembrie anul trecut. În ultimele zile, s-au produs cutremure de peste 4 grade ca intensitate pe scara Richter, fapt ce a început să îngrijorească.

Citeşte şi Cutremur MEXIC. Doi români, identificaţi de reprezentanţii Ambasadei României la Ciudad de Mexico

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a vorbit ieri despre data la care se va produce următorul seism puternic în țara noastră, asemănător ca gravitate cu cel din 1977.

„Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a declarat Mărmureanu.

„Nu se poate estima, nu avem de unde să ştim când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu stie sau Vrancea stie când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaşte, nu se pot face decât estimari foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde şti deocamdată”, a declarat Mărmureanu recent.