Previziuni de groază pentru economia din România. Leul se va deprecia, iar datoria țării se va accentua. Ce se va întâmpla cu prețurile

Viitorul României este negru, cel puțin din punct de vedere economic. Se pare că previziunile sunt cât se poate de sumbre. Leul s-ar putea deprecia masiv ceea ce va duce la o adâncire a datoriei țării.

28 sept. 2023, 17:23
Previziuni de groază pentru economia din România. Leul se va deprecia, iar datoria țării se va accentua. Ce se va întâmpla cu prețurile
Previziuni de groază pentru economia României. Leul se va deprecia, iar datoria țării se va accentua. Ce se va întâmpla cu prețurile

În luna august, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a înregistrat o scădere semnificativă de 7,5 puncte, ajungând la nivelul de 47,9 puncte. În același timp, rata anticipată a inflației pentru următoarele 12 luni a înregistrat o ușoară creștere față de perioada anterioară, stabilindu-se la o medie de 7,58%.

Citește și: O profesoară din România a fost selectată în Top 50 profesori din lume la Global Teacher Prize 2023

„Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut semnificativ în luna august, (cu 7,5 puncte) la valoarea de 47,9 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii ambelor componente ale indicatorului, însă se remarcă scăderea componentei de anticipaţii cu 8,8 puncte până la valoarea de 38,3 puncte”, anunţă Asociaţia CFA Romania, conform news.ro.

Anticipările arată că rata inflației pentru oizontul de 12 luni a crescut vag, comparativ cu exercițiul anterior. De această dată, era estimată la o valoare de 7,58%.

„În contextul  anticipatelor majorări de taxe indicatorul de încredere a scăzut puternic în luna august. De asemenea anticipaţiile de majorare a taxelor indirecte, a avut un efect de creştere uşoară a anticipaţiilor inflaţioniste. În contextual incertitudinii ridicate şi anticipaţiile de creştere economică pentru 2023 s-au redus substanţial”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, majoritatea, adică 81% dintre participanți, prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Prin urmare, valoarea medie a anticipațiilor pentru următorul semestru este de 5,0119 lei pentru un euro, în timp ce pentru perioada de 12 luni, valoarea medie estimată pentru cursul de schimb este de 5,0753 lei pentru un euro.

În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, aproximativ jumătate, adică 50% dintre participanți, prevăd o scădere a acestora în următoarele 12 luni, în timp ce 44% dintre participanți anticipează o stabilitate. De asemenea, 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 31% cred că sunt evaluate corect.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an se situează la o valoare medie de 5,5%, conform anticipațiilor.

În ceea ce privește anul 2023, valoarea anticipată pentru creșterea PIB real a înregistrat o scădere față de previziunile anterioare, ajungând la 2,1%.

Se estimează că datoria publică calculată ca procent în PIB va crește la 55% în următoarele 12 luni.

Citește și: RĂZBOI în Ucraina: Atac dezlănţuit al Rusiei aproape de graniţa cu România. 30 de drone doborâte la Odesa!