Previziunile sumbre ale unui politolog: Rusia va schimba ORDINEA MONDIALĂ. Ameninţare pentru America

Conflictul din Orientul Mijlociu ar putea fi butonul declanşator al unui conflict armat ce va duce la instabilitate şi chiar la o nouă ordine mondială. Într-un asemenea scenariu, Statele Unite îşi vor pierde statutul de cea mai mare putere din lume, în faţa Rusiei. Un alt aspect ce ar putea declanşa o schimbare radicală în ordinea mondială ar fi nuclearizarea Peninsulei Crimeea.

02 nov. 2014, 11:18

Conflictul din estul Ucrainei este foarte periculos pentru ordinea mondială şi poate fi începutul unei lungi perioade de instabilitate în regiunea unde trăiesc etnici ruşi, ţinând cont de comportamentul Rusiei în criza ucraineană, a declarat reputatul analist american Francis Fukuyama, într-un interviu acordat agenţiei ucrainene de presă Ukrinform.

După destrămarea URSS în 1991, întreaga Europă de Răsărit s-a bazat pe principiul că etnicii ruşi care s-au trezit în afara ţării lor de origine trebuie să rămână în ţările în care i-a surprins colapsul imperiului sovietic, fără niciun fel de pretenţii teritoriale. Prin acţiunile sale împotriva Ucrainei, „Putin a dat un semnal etnicilor ruşi, care trăiesc în afara statului rus, că atunci când nu le va plăcea situaţia din ţara de reşedinţă, Rusia le va veni în ajutor”, explică  Fukyama.

Citeşte şi Rusia este hotărâtă să DESTABILIZEZE UCRAINA. Ce vrea să facă Moscova

Referitor la atitudinea rezervată a Casei Albe în ceea ce priveşte furnizarea de arme letale Ucrainei, Fukuyama a estimat că administraţia preşedintelui Barack Obama s-ar putea să conştientizeze riscurile implicării Statelor Unite în astfel de conflicte militare. „Evident, există îngrijorări (la Washington) că un astfel de pas ar putea duce la o complicare şi mai profundă a situaţiei”, a spus el, în interviul acordat cu ocazia lansării noului său volum ‘Political Order and Political Decay’ la Washington.

Ideea ‘revoluţiei portocalii’ din 2004 a eşuat în Ucraina din cauza nivelului ridicat al corupţiei, consideră cunoscutul expert, apreciind că actualele forţe prooccidentale care au venit la putere la Kiev au şansa să învingă acest flagel nu prin adoptarea doar a unor legi anticorupţie în parlament, ci prin punerea lor în aplicare.

„Mai întâi de toate, trebuie să se schimbe mentalitatea. În mod real. Bunăoară, georgienii şi-au reformat eficient activitatea din sectorul public, sistemul de colectare a impozitelor, învăţământul superior, procedurile vamale etc. Eu cred că Ucraina s-a angajat pe această cale şi trebuie să treacă prin acest proces foarte dificil”, a declarat Fukuyama.

Nu în ultimul rând, potrivit unor informaţii recente, Crimeea ar putea deveni un adevărat declanşator atomic ce va fi acţionat direct de Rusia. Se zvoneşte că Moscova are un plan ambiţios de a face din teritoriul pe care l-a determinat să se rupă de Ucraina şi să ceară alipirea la Rusia, o bază nucleară ultramodernă şi ultraperformantă.