Prezenţa României, apreciată la Salonul Cărţii de la Paris

Prezenţa României la Salon du livre, ca ţară invitată, între 21 şi 25 martie, a fost apreciată luni seară, la finalul evenimentului, drept o veritabilă reuşită, o sărbătoare a culturii române.
Iulian Tudor
26 mart. 2013, 10:36
Prezenţa României, apreciată la Salonul Cărţii de la Paris

Cred că este o veritabilă reuşită, care se simte. Totul a fost foarte viu. Au fost evenimente foarte diverse, s-au exprimat opinii foarte, foarte diferite„, declara într-un interviu acordat Agerpres preşedintele Centre national du livre (CNL), Jean-François Colosimo.

La rândul său, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), principalul organizator al prezenţei româneşti la Paris, Andrei Marga, consideră că participarea României la Salon du livre a fost o sărbătoare a culturii române şi un succes enorm.

Preşedintele Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat, Georgică Severin, a afirmat că „acest salon este o mare reuşită în sensul organizatoric, iar prezenţa României ca invitat de onoare este o reuşită pentru literatura şi cultura română„.

Georgică Severin a remarcat faptul că la Salon du livre „s-a vândut cartea românească”, senatorul menţionând cozile care în unele momente erau de 20-30 de persoane.

De asemenea, el a evidenţiat „calitatea dezbaterilor” care au avut loc în pavilionul României, apreciind-o ca „remarcabilă”, dar şi momentele importante găzduite de alte spaţii ale Salonului, precum acelea în care peste 150 de persoane „îi sorbeau cuvintele marelui maestru român” care este Norman Manea.

Curiozitatea intelectuală şi pentru cultura română s-a remarcat, potrivit lui Georgică Severin, şi prin faptul că şi la standurile editurilor franceze cartea românească s-a vândut foarte bine.

Nu în ultimul rând, preşedintele Comisiei senatoriale de cultură a salutat seria de prezenţe ale unor înalţi oficiali francezi în pavilionul României începute joi, cu vizita preşedintelui Francois Hollande, continuate apoi sâmbătă, cu cea a ministrului de Interne, Manuel Valls, şi încheiate luni, de ministrul Culturii, Aurelie Filippetti.

Fostul preşedinte al Academiei Române, acad. Eugen Simion, aprecia, la rândul său, că putem vorbi „despre un mare spectacol al literaturii române susţinut la un astfel de târg de carte„.

„Am fost uimit să văd că există o întreagă literatură română tradusă într-o limbă de mare circulaţie, încât a vorbi la infinit despre nişte indivizi, încă o dată, foarte dubioşi, care au vrut să se bage în seamă, dar, de fapt, n-au reuşit, nu înseamnă nimic. Rămâne faptul că România a fost în prim-plan la Paris. Acesta este important”, a subliniat Simion.

Acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române, a apreciat că la salon s-a putut constata că există o Românie culturală, cu o producţie de carte. Apreciatul istoric a spus că ar fi fost mai bine să putem oferi mai multe cărţi în limbi internaţionale.

Criticul literar Mircea Martin a fost de părere că fără o focalizare pe cultura şi literatura română, precum aceea pe care a presupus-o statutul de ţară invitată, nu am fi fost cunoscuţi. El a remarcat că „edituri franceze care au tradus autori români au ţinut să scoată în faţă aceste cărţi„.

Traducătorul şi poetul Dinu Flămând a fost de părere că „până şi pentru organizatorii francezi ceea ce s-a întâmplat a depăşit aşteptările”, vânzarea de carte românească, la standul românesc sau la cel al marilor edituri franceze, fiind „un lucru real”.

Flămând a mai remarcat „aplauzele la scenă deschisă” care au răsplătit prestanţa participanţilor la numeroasele mese rotunde şi dezbateri, ca şi prezenţa, pentru prima dată, în librăriile franceze a numeroaselor cărţi româneşti.

Prozatorul Radu Aldulescu a declarat că îşi doreşte ca, după Salon du livre, literatura română să fie mai cunoscută în Occident decât până acum iar Bujor Nedelcovici a considerat că „am făcut un pas bun”, după 23 de ani România fiind invitat de onoare la marele salon parizian al cărţii.

„Poate află că suntem o ţară europeană, de unde ne-au scos tratatele de pace de după al Doilea Război Mondial”, a afirmat scriitoarea Marta Petreu, în opinia căreia ar trebui să continuăm promovarea literaturii române „pe franceză, engleză, germană şi italiană şi în 30 de ani am putea ajunge să fim cunoscuţi, adică să fim o ţară în rând cu celelalte”.

Peste 50 de autori români au participat la evenimentele programate la Salonul cărţii de la Paris, reprezentând toate genurile literare, de la poezie la dramaturgie, de la bandă desenată la eseu şi roman.

Cu un design spectaculos, măsurând 400 metri pătraţi, pavilionul României a inclus o librărie şi un spaţiu de dezbateri, fiind anul acesta vedeta Salonului cărţii de la Paris.

Compania FNAC, partenerul Salonului cărţii, în colaborare cu librăriile Cărtureşti, a pus la dispoziţia publicului peste 1.000 de titluri în limba română şi peste 600 de titluri de autori români în limbă franceză, pe parcursul evenimentului desfăşurându-se peste 60 de evenimente şi dezbateri, mese rotunde şi întâlniri profesionale – la Pavilionul României, la standul Centrului naţional al cărţii, standul Institutului Francez şi pe cele trei scene ale salonului.

De asemenea, între invitaţii la eveniment s-a numărat şi principele Radu de România, care a participat la o dezbatere având ca temă spiritualitatea românească în Europa secolului XX, moderată de istoricul Adrian Cioroianu, a acordat autografe şi s-a întâlnit cu diaspora românească din Capitala Luminilor, la sediul ICR Paris.

Aflat la cea de-a 33-a ediţie, Salonul cărţii de la Paris a reunit peste 2.000 de autori şi 1.200 de expozanţi din 45 de ţări, prezenţa vizitatorilor la târg fiind deosebit de numeroasă.

Citeşte şi Mircea Cărtărescu şi Andrei Pleşu refuză participarea la Salonul de carte de la Paris VIDEO

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
De sâmbătă, 10 mai 2025, de la ora 08.00, 5 zodii intră puternic în bani. Se anunță moșteniri, prime și măriri de salariu
Capital.ro
George Simion, în culmea fericirii. Viktor Orban, anunț istoric din Ungaria: Așa rămâne!
Playtech.ro
Care este cea mai apropiată stațiune din Grecia față de România? În 8 ore eşti pe plajă dacă pleci din Bucureşti
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Drumul din inima Carpaților care va salva cea mai aglomerată șosea din România
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
💣 în showbiz! Soțul celebrei creatoare de modă a dezvăluit că este gay, după 24 de ani de căsnicie 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare greșeală a lui Călin Georgescu. Americanii au dat verdict final: Nu poți nega
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Documentul important trimis românilor odată cu factura la energie. Românii trebuie să fie atenți la toate informațiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia