Pricopie: Nu este exclusă existenţa unor fraude în cazul cărţilor dispărute de la Biblioteca Pedagogică

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie nu exclude existenţa unor fraude în cazul dispariţiei a mii de volume, inclusiv cărţi de patrimoniu, de la Biblioteca Pedagogică.

07 mai 2014, 16:10
Pricopie: Nu este exclusă existenţa unor fraude în cazul cărţilor dispărute de la Biblioteca Pedagogică

„Nu mă aşteptam ca într-o bibliotecă să poţi să găseşti aşa ceva. Este o combinaţie, probabil, de lipsă de responsabilitate, de incultură economică, juridică. Acolo sunt multe deficienţe care arată că oamenii care au gestionat nu ştiau, de fapt, cum trebuie să gestioneze. Şi nu este exclus să existe şi o intenţie de a face rău, respectiv de a frauda. În momentul în care lipsesc câteva mii, trei mii de cărţi mai vechi de 1900, cărţi care ar fi trebuit să fie în patrimoniul cultural al acestei ţări, cred că nu e vorba doar de neglijenţă şi de neştiinţă, cred că este vorba şi de interese”, a declarat Remus Pricopie miercuri, la o conferinţă de presă susţinută la Curtea de Argeş.

Ela precizat că a primit deja rapoartele întocmite de Corpul de Control al ministrului Educaţiei şi de Corpul de Control al premierului, iar autorităţile judiciare au fost informate despre caz, urmând să fie formulată şi o plângere penală.

„Urmează ca plângerea penală să fie făcută cu documentele respective. Nu puteam să trimitem această plângere penală fără acte justificative în spate, fără argumente în spate. E un proces complicat, nu este uşor să inventariezi jumătate de milion de cărţi ţinute în condiţii improprii”, a precizat ministrul Educaţiei.

Referitor la prejudiciu, ministrul a afirmat că este greu de stabilit, fiind vorba inclusiv de cărţi foarte vechi, cu o valoare culturală deosebită.

„Este unul din motivele pentru care s-a întârziat raportul. Am apelat la experţi, iar experţii au spus că pot să evalueze ceva ce există. Ceva ce nu există, mai ales când vorbeşti de obiecte de patrimoniu, este greu de evaluat. Dar indiferent cum am calcula, eu cred că o carte de la 1648 dacă lipseşte din bibliotecă, este o mare pierdere”, a explicat Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei anunţa, pe 19 martie, că un număr de 3.989 de cărţi vechi şi de patrimoniu nu au putut fi identificate, în urma inventarului făcut la Biblioteca Pedagogică. Dintre cărţile care nu au fost găsite la inventar, 189 datează din perioada 1642 – 1850.

Citeşte şi Controale şi inventare la toate bibliotecile din România