Prim-ministrul ceh refuză să garanteze un posibil împrumut pentru Grecia

Prim-ministrul ceh Bohuslav Sobotka și ministrul finanțelor Andrej Babis au declarat luni că Republica Cehă refuză să garanteze un posibil împrumut pentru Grecia și nu îi vor acorda niciun credit direct.

14 iul. 2015, 05:27
Prim-ministrul ceh refuză să garanteze un posibil împrumut pentru Grecia

UE își propune să utilizeze temporar instrumentul vechi cunoscut sub numele de Mecanismul European de Stabilizare Financiară (MESF). Împrumuturile MESF sunt garantate de toate statele membre ale UE, nu numai de membrii zonei euro.

Potrivit lui Sobotka, este mai bine să existe un acord cu condiții dure pentru Grecia decât un stat prăbușit total în interiorul UE și în NATO. El a spus că dacă Grecia vrea mai mult ajutor, trebuie să pună în aplicare măsuri de reformă. El a adăugat că solidaritatea europeană are limite și granițe, potrivit Agerpres.

Babis a declarat la rândul său că în cadrul mecanismului MESF, alte țări din UE sunt împinse de asemenea în această problemă. El a amintit o declarație făcută în trecut de Consiliul European că acest mecanism nu va mai fi utilizat după iunie 2013, adăugând că Republica Cehă refuză orice garanții pentru datoriile Greciei.

Potrivit lui Babis, poziția cehă este că „nu vrem ca acest mecanism să fie utilizat. Și dacă este, doar temporar”. Babis a reiterat că cea mai bună soluție ar fi plecarea Greciei din zona euro și o anulare parțială a datoriilor ei. El a adăugat că soluția este „politică, nu pragmatică”.

Președintele ceh Milos Zeman a declarat luni că acordul cu Grecia este foarte fragil deoarece Grecia a promis de mai multe ori ceva, dar niciodată nu a îndeplinit. El a respins ideea că Republica Cehă ar trebui să ofere o garanție pentru un împrumut Greciei. El a considerat o astfel de alternativă ca foarte negativă. El crede că contribuabilii cehi nu ar trebui niciodată să plătească datoriile Greciei.

Republica Cehă ar trebui să ofere garanții pentru 1,13% din posibilul împrumut în cadrul MESF dacă este aprobat. Babis va reprezenta statul ceh la negocieri la reuniunea de marți a miniștrilor europeni de finanțe, adaugă Xinhua.