Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov şi un procuror din subordinea lui, cercetaţi de Inspecţia Judiciară

Publicat: Marţi, 17 Septembrie 2019 10:23 // Actualizat: Marţi, 17 Septembrie 2019 10:23 // Sursa: romaniatv.net

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov şi un procuror din subordinea acestuia au fost cercetaţi disciplinar de Inspecţia Judiciară. Acţiunea a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii.

"Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Sandu Claudiu şi Codreanu Bogdan, procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brasov, pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. i) teza I1 , lit m)2 şi lit. t) teza I3 din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare", a anunţat Inspecţia Judiciară, într-un comunicat.

În cazul procurorului Codreanu Bogdan, inspectorii au reţinut că, "luând la cunoştinţă de existenţa unei plângeri penale adresate SIIJ, ce viza modul de efectuare a urmăririi penale într-un dosar pe care îl instrumenta, nu a înţeles să formuleze o declaraţie de abţinere, efectuând în schimb numeroase demersuri către SIIJ, sub pretextul soluţionării dosarului mai sus menţionat, în scopul aflării conţinutului acesteia".

"În cazul prim-procurorului Sandu Claudiu s-a reţinut că a dat girul de legalitate acelor demersuri întreprinse de procurorul cu funcţie de execuţie, în scopul aflării unor informaţii ce serveau satisfacerii intereselor personale şi nu în scopul aflării adevărului în cauza penală aflată în instrumentare şi nu a înţeles să formuleze o declaraţie de abţinere de la verificarea rechizitoriului emis în aceeaşi cauză", se mai arată în comunicatul Inspecţiei Judiciare.

De asemenea, inspectorii au reţinut că cei doi procurori nu s-au conformat dispoziţiei cu caracter administrativ, emisă în conformitate cu legea, prin faptul că au refuzat să trimită documentele de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

În cazul procurorului Codreanu Bogdan s-a reţinut şi faptul că a emis un act după dezinvestirea sa şi sesizarea instanţei de judecată prin rechizitoriu, respectiv o ordonanţă de aplicare a sancţiunii amenzii judiciare faţă de procurul şef al SIIJ, încălcând astfel, cu ştiinţă, prevederile Codului de Procedură Penală.

În cazul prim-procurorului Sandu Claudiu s-a reţinut lipsa controlului efectiv de legalitate asupra măsurii dispuse de procurorul cu funcţie de execuţie.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM. 

 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CSM procuror sef Parchetul Brasov procurori Brasov cercetati disciplinar
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7791
RON
13 Dec
noapte 3 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H