Prima baterie de apărare antiaeriană rusească S-400 va fi încărcată duminică, la bordul avioanelor-cargou ruseşti

Prima baterie a unui sistem avansat de apărare antiaeriană rusesc S-400 va fi încărcată duminică la bordul a două avioane-cargo ruseşti şi este aşteptată să sosească săptămâna viitoare în Turcia, a anunţat vineri televiziunea turcă Haberturk, citată de dpa.

05 iul. 2019, 13:30
Prima baterie de apărare antiaeriană rusească S-400 va fi încărcată duminică, la bordul avioanelor-cargou ruseşti

Ţări aliate în cadrul NATO, Turcia şi SUA se află în centrul unei dispute aprinse cu privire la achiziţionarea de către Ankara a sistemului de rachete sol-aer S-400 de la Rusia.

O echipă tehnică din Rusia se va deplasa luni în Turcia pentru a superviza instalarea sistemului de rachete, a indicat Haberturk, fără a cita surse, potrivit Agerpres.

SUA au ameninţat Turcia cu sancţiuni şi cu eliminarea iminentă din programul de avioane de luptă americane F-35 dacă aceasta va merge înainte cu respectivul contract cu Rusia. Washingtonul susţine că sistemul de rachete avansat rusesc reprezintă o ameninţare pentru F-35 şi că Turcia nu le poate avea pe amândouă.

Erdogan declarase la sfârşitul săptămânii trecute că el nu crede că Washingtonul va impune Turciei sancţiuni, având în vedere că cele două ţări sunt „aliate strategice”. Guvernul turc nu a confirmat data exactă a livrării S-400, Erdogan şi ministrul său de externe menţionând doar mijlocul lunii iulie, potrivit Agerpres.

Mai multe media turce au indicat că sistemul rusesc S-400 va fi instalat la baza militară Murted din Ankara cunoscută până recent sub numele de Akinci, dar denumirea sa a fost schimbată după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016 condusă de către o facţiune a armatei. Akinci a fost baza de unde proveneau cei mai mulţi militari care au sprijinit lovitura de stat eşuată.

Contractul cu Turcia cu privire la livrarea de S-400 este pus în aplicare în conformitate cu planul stabilit, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând informaţiile apărute în mass-media potrivit cărora furnizarea de sisteme de rachete de apărare aeriană ar putea începe în zilele următoare. „Din partea Kremlinului, eu pot să confirm că tranzacţia privind S-400 se realizează conform planului”, a indicat Peskov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.