Prima băutură cu probiotice din România, lansată de cercetătorii din Cluj

O echipă de cercetători de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a lansat, luni, prima băutură funcţională din România cu probiotice care se adresează persoanelor care suferă de colon iritabil şi are efecte benefice asupra sănătăţii gastrointestinale.

27 nov. 2017, 13:22
Prima băutură cu probiotice din România, lansată de cercetătorii din Cluj

Prorectorul cu cercetarea al USAMV, Dan Vodnar, coordonatorul proiectului, a declarat, luni, că băutura este un amestec de sucuri ambalat într-un flacon biodegradabil de 300 ml care conţine 90% pulpă proaspăt stoarsă şi 10% subproduse – coji de fructe şi legume.

„Produsul este prima băutură funcţională din România, una inovativă, creată în primul rând pentru persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil. Este un amestec de sucuri ambalat într-un flacon biodegradabil de 300 de mililitri care conţine 90% pulpă proaspăt stoarsă şi 10% subproduse alimentare – coji de fructe şi legume. Microcapsulele cu bacterii probiotice atent selecţionate, specifice pentru tratarea colonului iritabil, sunt stocate în interiorul capacul flaconului până în momentul consumului, când prin rotire şi apăsare sunt eliberate în suc. Am lansat băutura cu gust de struguri negri şi sfeclă, dar şi una cu gust de morcovi şi mere. Produsul a fost dezvoltat în ultimii trei ani în urma unui proiect de cercetare câştigat în 2015 cu o valoare de 1,5 milioane de lei”, a spus Vodnar.

Potrivit acestuia, noua băutură poate avea aplicabilitate şi în cazul persoanele care doresc o creştere a imunităţii şi o repopulare a florei intestinale, dar şi a copiilor, fiind utilizate bacterii probiotice specifice acestora.

Gabriela Precup, membră a echipei de cercetare a echipei USAMV, a explicat că sucul de fructe şi legume este un vehicul pentru transportul şi dezvoltarea bacteriilor probiotice.

„Procesul de fabricaţie pentru o sticlă durează cam 15 minute, băutura având un gust foarte bun, revigorant şi puţin acrişor, al fructelor şi legumelor din care a fost obţinută, şi ajută la sănătatea tractului gastrointestinal”, a spus Precup.

Lidia Ciobanu, medic primar gastroenterolog, a declarat la rândul său că efectele asupra sănătăţii umane au fost testate pe persoane sănătoase dar şi pe pacienţi ai Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Octavian Fodor” Cluj-Napoca, iar acestea s-au simţit mult mai bine.

„Efectele pot fi discutate din două puncte de vedere, dacă o persoană sănătoasă consumă acest produs, sau una cu anumite afecţiuni. O persoană sănătoasă poate consuma băutura o dată pe zi timp de 10 ani, aceasta asigurând un echilibru bun al florei şi prevenind unele probleme de sănătate. Dorim să prevenin sindromul de intestin iritabil, care este o patologie frecvent întâlnită la tinerii de azi, al cărui tratament este dificil. Pentru a avea o funcţionalitate bună a digestiei, acest suc este recomandat. De asemenea, poate fi consumat şi de către persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil, deoarece prin reglarea florei se diminuează inflamaţia de la nivelul intestinului şi dispar simptomelor cum sunt balonarea, tulburările de tranzit, diareea. Este o soluţie naturală documentată ştiinţific”, a precizat Ciobanu.

Băutura „By-Pro Gut” se poate cumpăra pe bază de precomandă pe pagina de Facebook a produsului şi costă 15 lei flaconul.