PRIMA CASA 2017. Ministerul Finanţelor propune un plafon în scădere la 2,5 miliarde lei

PRIMA CASA 2017. Programul "Prima casă" ar putea avea un plafon de 2,5 miliarde de lei în acest an, cu circa 15% sub plafonul de anul trecut, conform unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Filip Stan
27 ian. 2017, 17:19
PRIMA CASA 2017. Ministerul Finanţelor propune un plafon în scădere la 2,5 miliarde lei

PRIMA CASA 2017Conform strategiei programului „Prima casă”, se propune ca, pentru anul 2017, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanțiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările și completările ulterioare, de 2.500 milioane lei. Pentru simplificarea proceselor și evitarea birocratizării excesive a acestora, se propune preluarea de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a sarcinii de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare și grevare prevăzute de lege în cazul rambursării integrale anticipate sau la termen a finanțărilor garantate, precum și în cazul respingerii cererilor de plată având impact strict asupra activității de monitorizare a garanțiilor emise în cadrul programului „Prima casă”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit acesteia, activitatea va fi acomodată la nivelul FNGCIMM, unde în prezent se procesează cererile finanțatorilor și se desfășoară activitatea de pregătire a documentației de întocmire și transmitere a cererii de eliberare a acordului Ministerului Finanțelor Publice, precum și de emitere a deciziei de radiere și transmitere a acesteia către finanțatori, pentru aceleași situații. Timpul de așteptare al finanțatorilor/beneficiarilor pentru obținerea acordurilor și a deciziilor de radiere va fi scurtat astfel cu cel puțin 10 zile lucrătoare (pentru efectuarea formalităților de emitere a acordurilor, pregătire și expediere a documentației).

Preluarea integrală la nivelul FNGCIMM a tuturor operațiunilor care intră în componența procedurii de radiere, ar permite informatizarea întregului proces în condiții optime.

Propunem astfel ca, în cazul lichidării creditului garantat în cadrul Programului prin rambursarea integrală a soldului finanțării garantate, anticipată sau la termen, FNGCIMM să fie mandatat să își exprime acordul în numele și în contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în vederea radierii ipotecii legale și a interdicțiilor înscrise în cartea funciară a locuinței achiziționate/construite în cadrul Programului„, menționează sursa citată.

Potrivit proiectului, pentru respectarea uzanțelor din domeniul bancar, în cazul garanțiilor ce vor fi acordate în baza promisiunilor de garantare emise cu procentul de garantare de 50%, fără diferențiere în funcție de încadrarea locuințelor în categoria celor noi/consolidate sau aflate în exploatare, se propune ca procentul de garantare să fie cel prevăzut în promisiunea de garantare.

Având în vedere faptul că termenul de 5 ani de la recepție se raportează ca punct final la data solicitării creditului garantat, propunem ca finanțatorii sa individualizeze procentul de garantare corespunzător locuinței care se achiziționează prin credit garantat în cadrul Programului„, menționează sursa citată.

Prin Memorandumul cu tema Aprobarea strategiei programului „Primă casă” (2017—2021), adoptat de Guvern în ședința din data de 29 noiembrie 2016, au fost stabilite obiectivele și liniile directoare care vor guverna programul ‘Prima casă’ în următorii 5 ani. Prin Ordonanța de urgentă a Guvernului nr.97/2016 pentru modificarea și completarea art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”, precum și pentru stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale la nivelul legislației primare au fost transpuse obiectivele aprobate prin strategie, fiind stabilite criteriile pe care trebuie să le îndeplinească locuințele pentru a fi încadrate în categoria locuințelor noi și consolidate, iar procentele de garantare au fost diferențiate în funcție de categoriile de locuințe care pot fi achiziționate în cadrul Programului„, se arată în document, informează Ministerul Finanțelor.

Totodată, prin aceeași intervenție legislativă efectuată la nivelul Ordonanței de urgență a Guvernului nr.60/2009 au fost individualizate procentele de garantare corespunzătoare fiecărui tip de tranzacție, de maximum 50% pentru locuințele noi sau consolidate, în cazul cărora lucrările de construcție sau consolidare au fost recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, respectiv de maximum 40% pentru celelalte categorii de locuințe.

Termenul de 5 ani de la data semnării procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor de construcții, propus pentru a delimita încadrarea locuințelor noi, a fost corelat cu prevederile art.7 alin.(3) din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții, care stabilesc o durată minimă de 5 ani a perioadei de garanție din contractele de execuție a lucrărilor de construcții încheiate între părți, diferențiată în funcție de categoriile de importanță ale construcțiilor stabilite potrivit legii„, arată documentul.

În acest sens, prin proiectul de hotărâre se propune introducerea unui nou set de definiții ale locuințelor care se pot achiziționa/construi prin Program.

Prin locuință nouă în sensul programului „Prima casă” se înțelege orice imobil care respectă cerințele pentru a fi încadrată în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat vor fi asimilate locuințelor noi. Se propune reglementarea modului de calcul al termenului de 5 ani aplicabil în cazul locuințelor noi și/sau consolidate să fie calculat în funcție de data efectuării recepției la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat. În tot cuprinsul normelor metodologice de implementare a programului ‘Prima casa’, referirile la împărțirea proporțională a riscurilor și pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, au fost înlocuite cu sintagma ‘proporțional cu procentul de garantare’, care reflectă procentul diferențiat în funcție de categoria de locuință achiziționată în cadrul Programului”, conform sursei citate.

Citeşte şi Prima Maşină 2017: Plafonul garanţiilor este de 50 milioane de lei

DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Zodiile care au o stea în frunte până la finalul lunii mai. Se bucură de avantaje, bani mulți și relații de dragoste
Capital.ro
România a pierdut cea mai respectată și longevivă actriță. A fost apreciată de întreaga țară: Un om care nu poate fi uitat
Playtech.ro
George Simion, moment incredibil în străinătate. Dezvăluirea care a pus pe jar şi România
DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Gestul sfâșietor făcut de Ionel Ganea după accidentul care i-a băgat băiețelul în comă
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cum îți iei țeapă cu asigurarea obligatorie (PAID), dacă nu ești atent
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Amenințare cu bombă la bordul unui avion Ryanair! Pasagerii au rămas blocați în avion, iar pista a fost închisă
Cancan.ro
Piedone a aflat din ce se face parizerul 'de porc', de fapt: 'De ce puneți gheață?' Șeful ANPC a crezut că nu vede bine
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alertă pentru românii care stau cu chirie. Poliția a dat ultimatum. Data limită, 10 iunie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
"Nu-i un tată sănătos la cap!" Vecinii lui Ionel Ganea rup tăcerea: "El mergea și copilul..."
Planta care poate vindeca diabetul. Conține cel mai mare depozit de insulină din natură
MediaFlux
Amenzi pentru românii care stau la bloc. Obiceiul care îi poate costa scump
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
ÎCCJ o face scăpată pe judecătoarea care a întrebat dacă mortul e prezent în sală