Prima Casă se modifică din 2017: Locuinţele noi şi cele consolidate vor fi favorizate

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență prin care vrea să împingă finanțările prin programul Prima Casă către locuințele noi sau consolidate.

06 dec. 2016, 15:51
Prima Casă se modifică din 2017: Locuinţele noi şi cele consolidate vor fi favorizate

Băncile vor primi garanții reduse la 40% din valoarea creditelor pentru finanțarea achizițiilor de locuințe mai vechi de 5 ani, în timp ce pentru locuințele construite sau consolidate în vederea riscului seismic în ultimii 5 ani – termen care curge de la data recepționării lucrărilor – garanția va fi menținută la 50%, potrivit proiectului de OUG, care implementează strategia Guvernului privind Prima Casă pentru anii 2017-2021.

„Prin stimularea achiziției de locuințe noi în cadrul Programului se urmărește interesul general de dinamizare a activității de construcții cu efecte antrenante în economie și asupra creării de noi locuri de muncă și de implementare a unor măsuri menite să prevină accentuarea dezechilibrelor existente între cererea și oferta de locuințe”, se arată în expunerea de motive a ministerului condus de Anca Dragu.

CITEŞTE ŞI Anca Dragu anunţă o strategie pe cinci ani pentru programul Prima Casă

Solicitările în lucru la data intrării în vigoare a OUG – în 30 de zile de la adoptare – vor fi soluționate după forma curentă a legii, potrivit cărei garanția este de jumătate din valoarea creditului, indiferent de vechimea locuinței.

De la lansarea Programului în anul 2009, ca măsură anti-criză a guvernului Boc, până la finele lunii octombrie 2016, au fost acordate 201.080 garanții, în valoare totală de 17,24 miliarde lei, precizează Finanțele. Acest lucru înseamnă că băncile au acordat credite, cu avans de doar 5%, de circa 34 de miliarde de lei, peste jumătate din volumul total de credite pentru locuințe din sistemul bancar românesc.

De la începutul anului 2016 până la finele lunii octombrie au fost acordate 30.044 garanții, în valoare totală de 2,8 miliarde lei.

Sursa: profit.ro